Filmske večeri i predavanja o mentalnom zdravlju

Share

psihoportalUdruženje 'Metanoia' ima novi projekat -  program pod nazivom 'Filmske večeri sa Metanoiom', koji će se realizirati kroz prikazivanje dokumentarnih filmova koji se tiču problematike mentalnog zdravlja, a potom diskusije i rasprave sa gostima/predavačima.

Prikazivat će se dokumentarni filmovi koji su manje poznati javnosti, a koji se bave pitanjima mentalnog zdravlja, alternativnim pristupima u radu sa osobama koje imaju psihosocijalne poteškoće, grupama samopomoći osoba sa psihijatrijskim dijagnozama i dr.

Prva filmska večer će biti održana u utorak, 26. novembra 2013. godine sa početkom u 18 sati u kinu Bosna (kino 1. maj), kada će biti prikazan film 'Open Dialogue', nakon čega slijedi predavanje psihologa Vladana Beara.

Nakon/prije svake projekcije filma će se održati interaktivno predavanje, koje će držati gost/predavač koji će biti osoba koja radi na polju mentalnog zdravlja ili osoba iz područja umjetnosti. Interaktivna predavanja će posjetioce upoznati sa teorijsko–iskustvenim aspektom problematike mentalnog zdravlja iz ugla profesionalaca, kao i kreativnim načinima borbe protiv stigmatizacije, iz ugla umjetnosti.

Film 'Open Dialogue' govori o alternativnom i timskom pristupu u liječenju psihoze. Ovaj pristup ima najbolje statističke pokazatelje u svijetu, kada je riječ o tretiranju onog što se smatra shizofrenijom. Grupa porodičnih terapeuta odlazi u stan ili u dom klijenta koji je u akutnoj krizi, i ostaje tu sve dok se ta kriza ne riješi. Na ovaj način se izbjegava nepotrebna hospitalizacija i stigma koju ona nosi sa sobom. Terapeuti rade u grupi jer gledaju na psihozu kao na problem koji uključuje odnos među ljudima. Režiser filma je Daniel Mackler. Film traje 74 minute.

Projekat 'Filmske večeri sa Metanoiom' održava se pod pokroviteljstvom Općine Centar.

Udruženje 'Metanoia' djeluje sa ciljem ukazivanja na problem stigmatizacije osoba sa psihosocijalnim poteškoćama pružajući drugačiji pogled na drugačija iskustva. Udruženje se bavi i društvenom afirmacijom osoba sa psihosocijalnim poteškoćama kroz edukaciju, istraživanja, umjetnost i podršku. Možete ih pratiti na njihovoj web stranici, kao i na zvaničnom Facebook pageu.

izvor: radiosarajevo.ba

Share

Dodatne informacije