prof. dr.sc. Gordana Kuterovac Jagodić - 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Share

psihoportal gordana kuterovacPovodom održavanja znanstveno - stručnog skupa 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa, razgovaramo s prof. dr.sc. Gordanom Kuterovac Jagodić, predsjednicom Programsko – organizacijskog odbora.

 

Za one koji ne znaju, molit ću Vas da ukratko kažete, što su „Dani Ramira i Zorana Bujasa“?

 

Dani Ramira i Zorana Bujasa su bijenalni međunarodni psihologijski skup čiji je organizator Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a suorganizator Hrvatsko psihološko društvo. Na njemu se izlažu empirijski i teorijski radovi iz svih područja psihologije. Ovaj znanstveni skup ima tradiciju dulju od 40 godina, a cilj mu je razvoj znanstvene i stručne djelatnosti psihologa Hrvatske te poticanja međunarodne suradnje domaćih i inozemnih znanstvenika i stručnjaka. Skup se isprva, do smrti Zorana Bujasa 2004. godine, održavao pod nazivom Dani Ramira Bujasa. Naime, u povodu desete obljetnice smrti sveučilišnog profesora dr. Ramira Bujasa (1879-1959), utemeljitelja psihologije u Hrvatskoj, Društvo psihologa tadašnje SR Hrvatske, Psihologijski institut i Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu odlučili su započeti s održavanjem stručnog skupa psihologa s njegovim imenom te su prvi Dani Ramira Bujasa održani 1970. i na njemu je izloženo 11 radova uglavnom članova Odsjeka za psihologiju. Već na sljedećim DRB 1972. g. bilo je dvostruko više radova i počeli su dolaziti znanstvenici iz svih dijelova tadašnje zemlje, a onda i inozemstva.

 

Kakav doprinos razvoju psihologije u Hrvatskoj su dali Ramiro i Zoran Bujas?

 

Ramiro i Zoran Bujas zaslužni su kako za utemeljenje i tradiciju znanstvenog pristupa psihologiji u našoj zemlji. Bili su donositelji i promicatelji novih ideja iz inozemstva, ali i njihova daljnjeg razvoja i širenja u našoj zemlji. Ramiro Bujas je uz pomoć profesora fiziologije na Sveučilištu u Zagrebu dr. F. Smetanke osnovao Psihologijski laboratorij u okviru Odsjeka za fiziologiju Medicinskog fakulteta još davne 1920 godine. Osnutkom ovog laboratorija, prvog u jugoistočnoj Europi, postavljeni su čvrsti temelji za znanstveno istraživački rad u području psihologije. Također, kada je Ramiro Bujas 1929. imenovan je za predstojnika novoutemeljene Katedre za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, utemeljen je prvi studij psihologije u Hrvatskoj. Pored toga R. Bujas osnovao je 1923. Psihologijski institut u kojemu su izrađeni brojni psihologijski mjerni instrumenti za potrebe profesionalne orijentacije, školstva, klinika, vojske itd. Ramiro Bujas 1932. godine pokreće znanstveni časopis "Acta Instituti psychologici Universitatis zagrabiensis", koji se između ostalog bavi i problemima psihometrije, te validacije psihologijskih mjernih instrumenata. Ramiro Bujas je 1931. pokrenuo Stanicu za savjetovanje pri izboru zvanja u Zagrebu u kojoj je radio i Zoran Bujas. To je dovelo do brzog razvoja profesionalne orijentacije u Hrvatskoj, a također i predstavljalo začetke modernog upravljanja ljudskim potencijalima. Zoran Bujasa nastavio je stopama slavnoga oca osnovavši Institut za psihologiju i fiziologiju rada (1945 - 1947. g.), a vodio je niz godina Laboratorij za psihofiziologiju rada u Institutu za medicinska istraživanja i higijenu rada. Bio je redoviti član i potpredsjednik JAZU, a kasnije i HAZU. U HAZU je 1979. g osnovao i vodio Laboratorij za istraživanje strukture i funkcije osjetnih organa. Kao gost-profesor Z. Bujas predavao je na Sorboni, Harvardu, Yaleu, ali i u SSSR-u. Glavna područja istraživanja Zorana Bujasa bila su psihofiziologija osjeta, rada i umora; psihofizika; neuropsihologija; psihometrija i konstrukcija testova za ispitivanje inteligencije i znanja. Mnogi od testova koje je izradio sa svojim suradnicima u upotrebi su i danas.

 

Sljedeći mjesec će se održati 21. po redu Dani Ramira i Zorana Bujasa. Kako su tekle pripreme i što ste nam pripremili?

 

Pripreme za ovogodišnje Dane Ramira i Zorana Bujasa traju već preko godine dana, na njima je angažiran velik programsko organizacijski odbor vrlo vrijednih i predanih članova Odsjeka za psihologiju uz pomoć kolega iz Hrvatskog psihološkog društva. Obilježavaju ih s jedne strane uspjeh u angažiranju iznimnih inozemnih i domaćih plenarnih predavača, izniman odaziv inozemnih sudionika koji nam dolaze iz čak 14 zemalja, od Slovenije do Australije, a također i sudjelovanje mnogo mladih znanstvenika. S druge strane, pripreme otežava teška ekonomska situacija u kojoj nije lako pronaći sponzore sposobne i voljne za ulaganje u znanost. Program je iznimno bogat i počinje11.4.2013. predkonferencijskom radionicom prof. Tomasa Achenbacha i prof. Leslie Rescorla „Praktična primjena Achenbachovog sustava emprijski utemeljene procjene (ASEBA)“, kao i Psihometrijskim simpozijem u čast i na spomen našem prerano preminulom prof. Aliji Kulenoviću. Velika nam je čast i zadovoljstvo što će plenarna predavanja održati, uz predstavnika Odsjeka domaćina prof. Ivaneca, i dva iznimna stručnjaka iz SAD-a. To su prof. Thomas Achenbach sa University of Vermont i prof. Kevin Murphy s Colorado State University. Prof. Achenbach je autoritet u procjeni adaptivnog ponašanja i ponašajnih problema, a prof. Murphy u psihologiji rada. Ove godine imamo čak deset tematskih pozvanih simpozija s 60-tak radova, zatim preko 100 usmenih izlaganja i 50-tak postera, a sve će se to odvijati u pet paralelnih dvorana tako da neće biti lako izabrati što slušati. Sudionici će imati prilike upoznati se i s dvije nove stručne knjige, a bit će održan i okrugli stol povodom desete godišnjice Zakona o psihološkoj djelatnosti i osnivanja Hrvatske psihološke komore. Predstaviti ćemo i rezultate 22. Psihologijske ljetne škole studenata i profesora našeg zagrebačkog Odsjeka za psihologiju s temom Metodološki aspekti računalne primjene testova.

 

Za koga je namijenjen skup i koliko očekujete sudionika?

 

Skup je namijenjen psiholozima znanstvenicima i praktičarima, sudjeluju i studenti doktorskih studija i uopće poslijediplomskih studija psihologije, pa čak i studenti s diplomskih studija. No, nije to samo skup namijenjen isključivo psiholozima. Na njemu sudjeluju i stručnjaci srodnih struka kao što su psihijatri, socijalni radnici, stručnjaci edukacijsko rehabilitacijskog profila. Ove godine očekujemo oko 300 aktivnih sudionika i još 100-njak registriranih pasivnih sudionika, a sigurno će biti i mnogo zainteresiranih studenata koji će svoje prve korake u sudjelovanju u znanstvenoj razmjeni mišljenja doživjeti upravo na ovom skupu. Zbog osjetljivog socijalnog i ekonomskog trenutka kotizacije smo maksimalno snizili za nezaposlene psihologe, psihologe na stručnom usavršavanju i studente.

 

Kakva je ponuda događanja izvan službenog Programskog dijela Skupa?

 

Tradicionalno na Danima će biti dodijeljene i psihologijske nagrade Hrvatskog psihološkog društva koje nose ime Ramira Bujasa, od one za životno djelo i popularizaciju psihologije, preko nagrade za najbolju knjigu, kao i Bujasove zlatne značke za najbolje studentske diplomske radove. Počastit ćemo se i zabaviti na otvorenju prigodnim domjenkom kao i svečanom večerom drugog konferencijskog dana. Na njoj se tradicionalno očekuje dobra zabava uz ples i pjesmu duboko u noć. Također, nekoliko će naših sponzora iz izdavačkih poduzeća prodavati stručnu literaturu po prigodnim cijenama.

 

Oni koji ne budu u prilici posjetiti Skup, kako se mogu informirati o događanjima i hoće li biti u prilici doći do znanstveno - stručnih radova koji su na Skupu prezentirani?

 

Dani Ramira i Zorana Bujasa imaju svoju web stranicu, a od ove godine po prvi puta i svoju Facebook stranicu. Na njima se mogu naći sve informacije o skupu, kao i sve aktualne obavijesti. Na Facebook stranici objavljujemo zanimljivosti iz povijesti DRZB koje smo priredili apsolvent psihologije Vedran Prpić i ja. Na web stranici možete pogledati program skupa, a nakon završetka DRZB tamo će se moći preuzeti i knjiga sažetaka, koja će biti i tiskana. Knjiga sažetaka sadržavat će i kontakte autora koji mogu svoje radove poslati zainteresiranima. Vjerujem da će velik broj radova naći svoje mjesto u tiskanom obliku u nekom od naših i stranih znanstvenih časopisa.

 

Gdje zainteresirani mogu naći detaljnije informacije o održavanju skupa?

 

Svi zainteresirani mogu naći detaljne informacije na stranici http://psihologija.ffzg.unizg.hr/drzb2013, kao i na Facebooku.

 

Imate li poruku za posjetitelje Psihologijskog portala?

 

 

Svima koji su se odazvali pozivu na sudjelovanje najljepše zahvaljujemo što slanjem svojih radova omogućili kreiranje ovako bogatog i kvalitetnog programa. Sve ostale stručnjake i znanstvenike srdačno pozivam ih da sudjeluju na našem skupu, ako ne ove godine onda svakako na sljedećim Danima 2015. Sve ljude koje zanima psihologija, a nisu stručnjaci u njoj ili bi možda željeli studirati psihologiju, pozivam na naš PSIHOFEST – festival psihologije koji će se održati u nedjelju 14.4.2013. na Filozofskom fakultetu kada će na pristupačan način, kroz demonstracije, testiranja, predavanja i radionice, moći upoznati zanimljive strane znanstvene i primijenjene psihologije, meni najuzbudljivije i najdraže znanosti.

  PSIHOportal / ZŠ

Share

Dodatne informacije