Lako i logično pitanje na kojemu padaju i najpametniji

Share

 Posebno "teško" teško pitanje glasi: Ako bejzbol palica i lopta koštaju 1,10 dolara, a palica je dolar skuplja od lopte, koliko košta lopta?" Riješite zadatak prije nego kliknete na opširnije,

 U knjizi Brzo i sporo razmišljanje dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju Daniela Kahnemana objavljen je niz istražžvanja o racionalnim modelima prosuðivanja i donošenja odluka.

Među brojnim primjerima ponašanja ljudske psihe na područjima ekonomije, medicine, pa i politike, nalazi se i jedno zanimljivo istražživanje provedeno među budućim studentima. Proučio je, naime, odgovore na završnim ispitima (SAT) koji se polažu između srednje škole i fakulteta. Neki od tih studenata kasnije su završili na najboljim fakultetima, a drugi na manje prestižnim sveučilištima.

Koliko košta lopta?


Posebno "teško" teško pitanje glasi: Ako bejzbol palica i lopta koštaju 1,10 dolara, a palica je dolar skuplja od lopte, koliko košta lopta?"

Ako ste pomislili da je odgovor 0,10 dolara iliti 10 centi, u krivu ste. Pravi odgovor je 5 centi.

Kahneman to tumači postojanjem "intuitivnih, privlačnih i istovremeno pogrešnih odgovora", koji se događaju zbog toga što vam je mozak registrirao brojku 10 kao dominantnu. Kad bi lopta koštala 10 centi, onda bi zajedno s palicom koštala 1,20 dolara. On navodi i kako je taj odgovor sigurno pao na pamet i onima koji su pravilno odgovorili, ali su se nekako uspjeli othrvati intuiciji i koji su provjerili matematičku operaciju.

Poražžavajući rezultati


"Mnogi ljudi imaju previše samopouzdanja i spremni su polagati preveliku vjeru u vlastitu intuiciju. Oni, očigledno, kognitivne procese dožživljavaju kao blagu nelagodu pa ih izbjegavaju koliko je to moguće", napisao je o onima koji su "pali" na ovom pitanju.

A ispostavilo se da je više od polovice studenata najprestižžnijih fakulteta kao što su Harvard, MIT i Princeton dalo krivi odgovor, dok se na drugim sveučilištima udio pogrešnih odgovora popeo iznad 80 posto.

izvor: net.hr

 

 

Share

Dodatne informacije