Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama droga objavio je novo Izvješće o stanju droga u Europi u 2013.

Share

Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) predstavio je svoj godišnji pregled o stanju droga u Europi u novom informacijskom paketu dizajniranom na način da je "pravovremeniji, interaktivniji i međusobno povezaniji".

Središnji dokument u paketu predstavlja Izvješće o stanju droga u Europi u 2013: Trendovi i razvoj, koje zamjenjuje dosadašnje Godišnje izvješće o stanju problematike droga u Europi, koje je tradicionalno objavljivano u jesen. Predmetno Izvješće objavljeno je šest mjeseci ranije, isto je kraće, grafički bogato te sažima najnovije trendove u 27 zemalja članica EU, Norveškoj, Hrvatskoj i Turskoj.

Izvješće je popraćeno online interaktivnim Gledištima na droge koji pružaju detaljniji uvid u niz važnih pitanja. Ove godine ta pitanja uključuju: nove pristupe metodama liječenja hepatitisa C; visoko rizičnu uporabu kanabisa, hitne slučajeve vezane uz uporabu kokaina i kontrolu sve dostupnijih novih psihoaktivnih tvari. Paket će biti kompletiran godišnjim Statističkim biltenom i Pregledom pojedinih zemalja koji sadržavaju podatke i analize na nacionalnoj razini.

Europski problem sa zlouporabom droga je “u stanju previranja", s novim prijetnjama koje se pojavljuju i dovode u pitanje modele trenutne politike i prakse. To je, prema Izvješću o stanju droga u Europi u 2013.: Trendovi i razvoj, danas objavila EU agencija za borbu protiv droga (EMCDDA) u Lisabonu. U svom godišnjem pregledu, agencija opisuje pozitivne pomake vezano uz već postojeće droge, kao na primjer manje novih korisnika heroina, smanjena intravenska uporaba i pad uporabe marihuane i kokaina u nekim zemljama. No, s druge strane raste zabrinutost zbog sintetičkih stimulansa i novih psihoaktivnih tvari koje se nude kako na ilegalnom tržištu, tako i na tržištu tzv. “legalnih droga”. U današnjem izvješću također se ističe da je tržište droga 'sve fluidnije i dinamičnije' te 'slabije strukturirano oko tvari koje se zasnivaju na biljnoj bazi i prevoze na velikim udaljenostima do potrošačkih tržišta u Europi'. Globalizacija i informacijska tehnologija važni su pokretači promjena, uz internet koji stvara nove veze u uporabi i opskrbi drogama.

Ove godine po prvi puta Europsko Izvješće i sažetak na Internet stranicama EMCDDA-a dostupno je i na hrvatskom jeziku.

Priopćenje za medije    http://www.emcdda.europa.eu/edr2013

Više informacija na: http://www.emcdda.europa.eu/

Share

Dodatne informacije