Kako pomoći slijepoj osobi pri kretanju

Share

Osobama oštećena vida prilikom kretanja je ponekad neophodna pomoć ljudi koji vide. Ako želimo pomoći slijepoj osobi a ne znamo kako pomoći možemo pogriješiti. To će za obje osobe (osobu koja vidi i slijepu osobu) biti veoma neugodno iskustvo.

Da bi se takve neugodne situacije izbjegle potrebno je samo slijediti par jednostavnih uputa.

Najvažnija stvar u svakoj komunikaciji, pa tako i u pružanju pomoći drugoj osobi je uspostavljanje prvog kontakta. Kada pristupamo slijepoj osobi najbolje je upitati smirenim glasom "Mogu li vam pomoći?" ili nešto slično.

Ukoliko slijepa osoba odbije našu ponuđenu pomoć ne trebamo se uvrijediti. Možda će drugi put nekoj slijepoj osobi pomoć biti neophodna.

Ako slijepa osoba prihvati ponuđenu pomoć, stanemo pokraj njene slobodne ruke. Slijepa osoba će vodičevu ruku uhvatiti odmah iznad lakta. Njena ruka je savijena u laktu. Na taj način je slijepa osoba pola koraka iza vodiča. Takav položaj joj omogućava da preko vodičeve ruke osjeti sve važne informacije o kretanju i da ima dovoljno vremena da pravovremeno protumači te informacije.

NIKADA nemojte slijepu osobu uhvatiti za ruku ili rame i gurati ju ispred sebe.

U nekim situacijama je neophodno hodati tako da je slijepa osoba iza vodiča. Tada vodič pomakne ruku iza svojih leđa, a slijepa osoba se pomakne za rukom i hoda iza vodiča. Neposredno prije dolaska do stepenica ili rubnika ili bilo kakve značajne promjene u visini terena po kojem se krećete malo zastanite, možete i reći što se nalazi ispred. Kad zakoraknete slijepa će osoba osjetiti promjenu u visini vaše ruke i znat će kako postupiti.

I prolazak kroz vrata može biti problem. Kako bi slijepoj osobi olakšali, vrata uvijek otvarajte onom rukom za koju se slijepa osoba drži, jer će i ona na taj način znati na koju se stranu otvaraju vrata. Ako je moguće neka slijepa osoba prilikom prolaska svojom slobodnom rukom zatvori vrata.

Kod ulaska i izlaska iz prijevoznih sredstava važno je da je vodič uvijek ispred slijepe osobe, a ne da ju gura ispred sebe. Hodajte uvijek jedan iza drugoga. Ako je to ikako moguće najbolje je koristiti vrata kod vozača, kako bi nas vozač mogao vidjeti. Koliko ste u mogućnosti omogućite slijepoj osobi da se slobodnom rukom može uhvatiti za rukohvat.

Ako ste u situaciji da slijepoj osobi pomognete da sjedne nemojte NIKADA osobu gurati u stolicu okrenutu leđima. Ruku za koju se drži slijepa osoba stavite na naslon stolice. Slijepa osoba će sama pronaći naslon i sjesti. Kao pomoć možete rukom slijepe osobe dotaknuti stol; to će uvelike olakšati orijentaciju o položaju stola i stolice.

Kod sjedanja u redove, kao na primjer u kinu ili kazalištu, dovesti slijepu osobu do željenog reda i postrance zakoračiti u red, leđima okrenuti sjedalima.

izvor: savez-slijepih.hr

Share

Dodatne informacije