Čitate horoskop? Evo zašto je to loše za vas

Share

psihoportalDugo se vjerovalo da ono što "govore" horoskopski znakovi može utjecati na osobu da se osjeća bolje, ali posljednje istraživanje pokazalo je da se zapravo radi o sasvim suprotnom učinku.

 

Neki ne mogu započeti dan ako ne pročitaju što su im zvijezde "prorekle", drugi, pak, horoskope pročitaju zbog zabave, ali u ta "proročanstva" ne vjeruju, a postoje i oni koji horoskope niti ne čitaju niti ih zanima. Znanstvenici su došli do zaključaka da je čitanje horoskopa loše, piše The Telegraph. 

Dodaje se da oni koji vjeruju u horoskopske prognoze imaju manje samopouzdanja u sebe. Istraživanje, čiji su zaključci objavljeni u Journal of Consumer Research, pokazalo je da oni koji vjeruju da se njihova sudbina može promijeniti donose impulzivnije odluke "vođene" horoskopskim predviđanjima.

Dugo se vjerovalo da ono što "govore" horoskopski znakovi može pozitivno utjecati na osobu da se osjeća bolje, ali posljednje istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta South Carolina  i Johns Hopkins iz Baltimorea, pokazalo je da se zapravo radi o sasvim suprotnom učinku. Sudionike istraživanja znanstvenici su podvrgli testu. Dali su im neke loše prognoze određenog horoskopskog znaka i upitali ih kako bi proveli dan, čisteći kod kuće ili bi otišli na neku zabavu.

Otkriveno je da osobe koje ne vjeruju da njihova sudbina ima ikakve veze s horoskopom lakše i češće se fokusiraju na preostali dio dana koji je ispred njih i ne pokušavaju utjecati na "zapisanu" sudbinu", dok osobe koje vjeruju da je njihova sudbina promjenjiva poduzimat će razne korake kako bi je promijenili u svoju korist, navode autori istraživanja Hyeongmin Kim, Katina Kulow i Thomas Kramer.

Prema rezultatima istraživanja objavljenog u studenom prošle godine, 37 posto ispitanika čita horoskope prije donošenja neke velike i važne odluke.

izvor:vecernji.hr

 

Share

Dodatne informacije