Komentar stručnjaka o suicidu dvojice muškaraca

Share

psihoportal_suicidJučer su u Zagrebu i Samoboru zabilježena dva sucida - za PSIHOportal komentira primarijus mr.sc. Elvira Koić.

Kao što su mediji izvješćivali, jučer se dogodio po jedan suicid u Zagrebu i Samoboru. Za kratak komentar smo zamolili primarijusa mr.sc. Elviru Koić, specijalist psihijatar, subspecijalist socijalne psihijatrije, predsjednica Hrvatske udruge za prevenciju suicida - HUPS, zaposlenu u Općoj bolnici u Bjelovaru.

1. Jučer su u Zagrebu i okolici zabilježena dva slučaja suicida. Možemo li ih povezati s pojavom „predblagdanske“ depresije?    

 

Svaki slučaj suicida je uvijek toliko različit jedan od drugoga, razlozi su uglavnom potpuno individualni, tako da je teško povezivati ih s bilo čime, dok se ne spozna doista što ih je uzrokovalo, ako je to uopće moguće.

Najčešći zajednički nazivnik je duboki osjećaj depresivnosti, a ponekad to doista može biti i tzv. „blagdanska depresija“, posebno kod osoba koje se osjećaju usamljeno.

 

2. U oba slučaja se radi o muškarcima u dobi od 46 i 47 godina. Je li to slučajnost ili bi se moglo govoriti o rizičnoj populaciji?

Na žalost, posljednjih je godina doista trend snižavanja dobne granice kod izvršenih suicida, prema dobi koja predstavlja produktivno, radno sposobno stanovništvo, ljude u „najboljim godinama“. Muškarci su u odnosu na žene rizičnija populacija za izvršenje, a žene su rizičnija populacija za pokušaje suicida.

U posljednjih nekoliko godina alarmantan je porast suicida kod osoba mlađe životne dobi, maloljetnih osoba.

 

psihoportal_elvira koic3. Po vašem mišljenju jesu li mediji korektno izvješćivali o ovim i sličnim slučajevima suicida?

Vidjela sam medijske napise. Poštovane su osnovne postavke. Izbjegnuta je „naslovnica“. Nije bilo fotografija nesretnih mrtvih ljudi niti osobnih podataka o njima.

A svakako bih za budućnost samo podsjetila na naputke o izvještavanju u slučajevima suicida, koje smo prije više godina uz podršku Vlade RH i Ministarstva branitelja sačinili prema naputcima Svjetske zdravstvene organizacije.

U njima također stoji, kako je vrlo važno reći kako se u tako teškim situacijama najčešće radi o nesretnim ljudima, koji jednostavno u tom trenutku nisu vidjeli izlaz iz teške situacije,nalik okruženju, a da izlaz uvijek postoji.

Prvi je korak – obratiti se drugoj osobi, nepoznatoj ili poznatoj, prijatelju ili članu obitelji, suradniku na poslu, liječniku, policajcu, nazvati Službu hitne pomoći, 112, bilo kome šapnuti, reći, zamoliti za pomoć. ..dalje se uglavnom sve riješi, zajedničkim snagama.

 

4. U kojoj mjeri je u Hrvatskoj razvijen sustav prevencije suicida i što bi po Vašem mišljenju trebalo unaprijediti?

 

Kod nas na žalost, nije razvijen sustav prevencije, ali ni post-vencije suicida. Reagiramo samo u ovakvim, incidnentnim situacijama. No, to je samo još jedno od područja gdje ima puno toga za učiniti, u radu sa osobama od vrtića do starije životne dobi. Puno je posla, pa krenimo.

 

Novinari i svi drugi koji se bave izvješćivanjem javnosti mogu besplatno preuzeti upute o izvešćivanju o suicidima s web stranice HUPS-a:

L E T A K : M E D I J I   I   S U I C I D

 

Share

Dodatne informacije