Pametni tepih pospješuje rast djeteta

Share

psihoportalTajvanska dizajnerica osvojila nagradu Lexus Design Award 2014 za pametni tepih za bebe.

Dizajnerica Meng-Ling Yang iz Tajvana, osvojila je jednu od nagrada za dizajn na natječaju Lexus Design Award 2014, koji raspisuje poznati proizvođač automobila, za koncept pametnog tepiha za bebe, koju će primiti 8. travnja u Milanu, kada će njezin rad biti predstavljen na Lexusovoj izložbi dizajnerskih inovacija.

Pametni tepih pod nazivom JoyCarpet namijenjen je bebama koje su tek počele svladavati tešku zadaću puzanja, kako bi ih potakao na kretanje i pomogao im u razvoju.

Tepih posjeduje LED rasvjetu u crvenoj, plavoj i zelenoj boji, reagira na dodir, te ima mogućnost sviranja glazbe.

pametni tepih mod 1

Ideja dizajnerice je da dijete prati svjetlo koje se pojavljuje na tepihu i kreće se ka njemu, a kada ga "uhvati" biti će nagrađeno glazbenom melodijom.  Yang je zamislila da tepih radi u dva moda, u jednom namijenjenom bebama koje tek uče puzati, u kojem će ih statičko treperavo svjetlo pozivati da ga dotaknu, te drugom za "napredne puzače", od kojih će svjetlo bježati i mijenjati pozicije kada mu se približe, pa će se trebati malo više potruditi dok ga ne uhvate i dobiju glazbenu nagradu.

pametni tepih mod 2

Meng-Ling navodi kako bi se prvi radni prototipovi JoyCarpeta trebali pojaviti na jednom od dizajnerskih sajmova tijekom ove godine, no za sada još ne može reći kada će se pametni tepisi za bebe naći na tržištu i po kojoj cijeni.

izvor: vidi.hr

Share

Dodatne informacije