Žene imaju manje ali učinkovitije mozgove

Share

Znanstvena studija neuroznanstvenika sa Sveučilišta Kalifornija i njihovih kolega iz Madrida, nastojala je istražiti činjenicu da žene posjeduju u prosjeku 8 posto manji mozak od muškaraca, ali to ne utječe na razliku u inteligenciji (usprkos raznim predrasudama o kojima ovdje nećemo govoriti).

Sustavna razlika između mozgova žena i muškaraca je prema rezultatima istraživanja u tome što je kod muškaraca za veću inteligenciju važna veličina hipokampusa, kao i čim veća količina neurona, no kod žena veličina ne igra glavnu ulogu (također usprkos nekim predrasudama).

Znanstvenici su proveli testove na 59 žena i 45 muškaraca starosti između 18 i 27 godina, a studija je ukazala kako su žene bolje u induktivnom razmišljanju i praćenju promjena određenih situacija, dok su se muškarci pokazali boljima u prostornom prosuđivanju.

Studija također navodi kako manji ženski mozgovi pokazuju bolju učinkovitost, obzirom da traže manje neuralnog materijala za postizanje bihevioralnih rezultata u usporedbi s muškarcima.

"Studija ukazuje da što manji hipokampus žena posjeduje, tim bolje radi. Veličina strukture nema uvijek poveznicu s načinom izvedbe. Manja veličina može predstavljati intenzivniji raspored neurostanica ili veću aktivnu komunikaciju među njima, što im omogućuje učinkovitiju operativnost", kaže Trevor Robbins sa Sveučilišta Cambridge, koji navodi kako je fasciniran ovim istraživanjima, no smatra da je potrebno provoditi nove studije da bi se moglo potvrditi ove rezultate.

izvor vidi.hr (daily mail) I.S.

Share

Dodatne informacije