U Zagrebu se otvara bolnica za pretilu djecu - psiholozi za motivaciju

Share

 U Hrvatskoj je približno 20 posto djece pretilo, a svaki dan sve je više mališana koji muku muče s viškom kilograma. Budući da je riječ o ozbiljnom problemu, Zavod za endokrinologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb 11. ožujka otvorit će ambulantu i dnevnu bolnicu za djecu s prekomjernom tjelesnom težinom.

Cilj ovog projekta je multidisciplinarno, strukturirano liječenje, edukacija i praćenje djece s prekomjernom tjelesnom težinom. Projekt će uključiti svu djecu prekomjerne tjelesne težine koja su prošla kroz Ambulantu za pretilu djecu Klinike. Osim pedijatra endokrinologa i medicinskih sestara, u projektu sudjeluju psiholozi, nutricionisti i fizioterapeuti.

Obveza za cijelu obitelj

 

– Liječenje će početi pregledom u Ambulanti za pretilu djecu, nakon kojeg će se formirati terapijsko-edukacijske grupe od sedam pacijenata – otkriva Nataša Rojnić Putarek, dr. med., voditeljica Zavoda za dječju endokrinologiju i dijabetes KBC-a Rebro. Liječenje će se, kaže, nastaviti u Dnevnoj bolnici u intenzivnom multidisciplinarnom programu tjedan dana. Zamišljeno je da se praćenje i kontinuirana edukacija bolesnika provodi zatim svakih mjesec dana prvih šest mjeseci, a potom svaka dva mjeseca do kraja dvogodišnjeg programa.

 

– U tom vremenu očekujemo da bi se uspjele uspostaviti osnove za usvajanje i održavanje preporuka o zdravoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti. Važno je napomenuti da je liječenje pretilosti kompleksan problem u kojem treba sudjelovati cijela obitelj tako da će osim djece u liječenje biti uključeni i njihovi roditelji. Slične edukacijsko-terapijske grupe već se dulji niz godina provode za djecu koja boluju od dijabetesa tipa 1 u Zavodu i pokazale su vrlo dobre rezultate. Nadamo se da ćemo slično postići i s pretilom djecom – ističe dr. Nataša Rojnić Putarek.

 

Najveći problem liječenja pretilosti je u motivaciji pacijenta. Cilj je promjena dosadašnjeg načina prehrane, povećanje tjelesnih aktivnosti i novih navika. Zbog toga je i zamišljeno dvogodišnje praćenje, s kraćim vremenskim intervalima između svake etape liječenja. Projekt se temelji na radionicama u kojima će pacijenti sudjelovati u grupama prema dobi zajedno s roditeljima. Težnja je da starija djeca i adolescenti samostalno usvoje pravilne navike o prehrani i aktivnosti. Kod mlađe djece ponajprije je važno educirati roditelje. Radionice će voditi svi članovi tima.

 

Psiholozi za motivaciju

 

– Zadaća pedijatara endokrinologa je upozoriti na posljedice koje pretilost ima na zdravlje, a istodobno će se utvrditi postoje li u djeteta već neke od komplikacija pretilosti kao što su povišene masnoće u krvi, poremećena tolerancija glukoze ili šećerna bolest te arterijska hipertenzija. Psiholozi će poticati i održavati motivaciju za promjene načina života. Nutricionisti će se baviti pravilnom prehranom, a fizioterapeuti, u skladu s kondicijom i kliničkim statusom pojedinca, preporučit će intenzitet vježbanja – naglasila dr. Nataša Rojnić Putarek, dodajući kako debljina i u nas i u svijetu poprima epidemijske razmjere. Debljina smanjuje očekivano trajanje života za čak 17-20 godina u onih u kojih traje od djetinjstva.

izvor: vecernji.hr

Share

Dodatne informacije