Prije duge

Share

 Knjiga Prije duge donosi istinitu priču o putu što ga je jedna mama sa svojom djevojčicom prošla od zagrebačke do riječke psihijatrije, priču o bespomoćnosti i snazi istovremeno, priču o borbi, padovima, tražženjima, o sazrijevanju i osobnom rastu te o povratku djevojčice u školske klupe i svakodnevan žživot.

Priča započinje uobičajenim obiteljskim žživotom u kojem sudjeluju mama, tata i mala Ema koja je iznimno kreativna i žživahna djevojèica. Međutim, nakon očeve tragične smrti u Italiji, Ema ne možže prihvatiti činjenicu da tate više nema te se javljaju i prvi problemi (ne žželi ići u školu, agresivna je prema ostaloj djeci, prema mami, ali i prema sebi). Nakon posjeta nekolicini psihoterapeuta, mama se odlučila za onaj posljednji korak, a to je Emina hospitalizacija na zagrebačkoj dječjoj psihijatriji. Slijede potresne slike djece kojoj je na neki način ukradeno djetinjstvo, koja su zatvorena u zgradi u Kukuljevićevoj ulici i podvrgnuta ponekad i agresivnoj farmakoterapiji.
Nakon izlaska i privikavanja na uobičajeni žživot došlo je do kratkotrajnog smirenja, da bi se Emino stanje uskoro iznova pogoršalo. Uslijedila je ponovna hospitalizacija u Kukuljevićevoj.

Po izlasku iz bolnice, mama je odlučila dati otkaz (s obzirom da je naišla na nerazumijevanje sustava) i u potpunosti se posvetiti Eminu oporavku. Djevojčica je krenula u školu po individualnom programu i redovito odlazila na psihoterapije.
Zahvaljujući prvenstveno maminoj ljubavi koja ne poznaje granice, njezinoj snazi, upornosti i vjeri, Ema se malo-pomalo počela vraćati u svakodnevni žživot. Danas je Ema trinaestogodišnja djevojčica koja uspješno završava osnovnu školu.

'Slušajte svoju djecu i vjerujte im. Kada mislite i osjećate da nema izlaza, ni tada ne gubite nadu jer, vjerujte mi, izlaz uvijek postoji. Put je težžak i dugotrajan, ali u sebi ćete naći odgovore, rješenja koja će pomoći vama i vašoj djeci', poručuje mama-autorica na kraju knjige.

Knjiga Prije duge upotpunjena je trima stručnim recenzijama: Emine socijalne radnice, profesorice i kliničke psihologinje. Namijenjena je roditeljima, odgojiteljima, nastavnicima, liječnicima i svima onima čiji je rad vezan uz dobrobit djece.

NARUČITE KNJIGU

Share

Dodatne informacije