LEKCIJA 5. "Dijete ide u školu – savjeti roditeljima"

Share

psihoportal darko sambolU 5. LEKCIJI "PSIHOportalove male škole psihologije", mr.sc. Darko Sambol daje savjete roditeljima čija djeca polaze u školu.

 

DIJETE IDE U ŠKOLU – SAVJETI RODITELJIMA

Vrijeme je za razmišljanje o polasku djeteta u osnovnu školu, svaki roditelj se sa više ili manje straha zapita: da li je moje dijete dovoljno zrelo? Hoće li uspješno udovoljiti zahtjevima koji ga očekuju? U nastavku neke specifičnosti vezane za procjenu zrelosti za školu i savjeti što roditelji mogu učiniti.

 

TJELESNA ZRELOST

Djetetovo zdravlje  je preduvjet za pravilan razvoj svih aspekata razvoja. Roditelji se trebaju brinuti da školarac dovoljno spava (najmanje 10 sati dnevno),  hrani se zdravo i raznovrsno, redovito posjećuje stomatologa i održava brigu o svom tijelu.

MOTORIKA

Potičite svoje dijete na slaganja kocaka, mozaika, nizanja sitnih perli na nit, izrezivanje raznih oblika škarama itd. kao i sposobnosti baratanja olovkom i crtaćim tehnikama - uvježbavanje vodoravnih, okomitih, kosih i kružnih linija kistom, flomasterom i olovkom; trganja traka od papira i sl.

 

INTELEKTUALNA ZRELOST

Pomozite djetetu da zna reći osnovne podatke o sebi, roditeljima, adresu stana, odnosno orijentirati se u vremenu (usvojeni pojmovi; dan, noć, jutro, podne, večer) i prostoru (gore-dolje, lijevo-desno, ispred, iza, ispod, u , na). Dijete uočava osnovne količinske odnose i vrši jednostavna uspoređivanja količine, što treba poticati kroz društvene igre: domino, čovječe ne ljuti se…

SOCIO-EMOCIONALNA ZRELOST

Ohrabrite dijete da posjeduje određeni stupanj tolerancije na frustraciju što znači da u susretu sa ograničenjima ili teškoćama ne posustane i ne izgubi samopouzdanje, da na teškoće ne reagira tako da se rasplače, razljuti ili uznemiri.

Dijete u kontaktu s vršnjacima pokazuje za njih zanimanje i spremnost na suradnju, spremno je dijeliti stvari, obzirno je, a manje sklono prepirkama, tučama i tužakanju. 

Ipsihoportal darko sambol na kraju - za polazak u školu nije potrebno da dijete zna čitati i pisati, već dijete koje je znatiželjno, željno učenja i novih znanja. Uz brižne učitelje/ice, roditeljsku podršku i ljubav, Vaš će prvašić vrlo lako ovladavati novim školskim izazovima.

 

Za PSIHOportal pripremio mr.sc.Darko Sambol prof. psiholog mentor, stručni suradnik u Dječjem vrtiću Rijeka.

Share

Dodatne informacije