PSIHOPORTAL - mala škola psihologije - LEKCIJA 11. Predškolska psihologija.

Share

psihoportalPodručje predškolske psihologije pokriva djetetov razvoj od njegovog rođenja pa sve do polaska u školu - Maja Bonačić, mag. psych.

Naravno, to područje podrazumijeva ne samo praćenje i rad s djetetom, nego i sa svim osobama koji direktno ili indirektno utječu na njegov razvoj: roditelji, odgajatelji, obitelj pa čak i šira okolina, kroz razne edukacije i predavanja.

Gdje radi predškolski psiholog?

Djeca normalnog razvoja najčešće 'upoznaju' psihologa u vrtiću, kao dio stručnog tima i to već pri upisu u vrtić. Naime, važno je procijeniti je li dijete spremno za pohađanje vrtića, prvenstveno misleći na procjenu psihomotornog razvoja, ali i razgovarati s roditeljem, kako bi oni dobili sve potrebne informacije. Zadaće psihologa u vrtiću su višestruke:

·         Praćenje djetetovog napretka te po potrebi individualan rad s njim (u slučaju bilo kakvih poteškoća u razvoju)

·         Podrška i rad s roditeljima

·         Rad s odgajateljima – podrška u radu i programu, različite edukacije, pogotovo ako postoji jedno ili više djece u vrtiću s poteškoćama u razvoju

Osim u vrtićima, psiholozi rade na  poslovima prevencije i rane intervencije u institucijama, poput bolnica te raznim specijaliziranim institucijama. Njihov posao je prvenstveno vezan uz dijete koje ima neke poteškoće u razvoju, pri čemu je naglasak na dijagnostici i ranoj intervenciji u interdisciplinarnom timu.

Također, u zadnje vrijeme psiholozi sve češće rade u raznim udrugama. Najviše u udrugama koje su specijalizirane za pomoć specifičnoj populaciji (npr. autizam, Down sindrom, mišićna distrofija itd.). Naime, sustav često nema dovoljno kapaciteta kako bi pomogao svoj djeci koja nailaze na razne poteškoće pa jako veliku ulogu igraju nevladine organizacije, zato što su s ranom intervencijom dugoročne prognoze uvijek puno bolje. Osim toga, u sustavu su iz istih razloga u pravilu zanemareni roditelji i srodnici djeteta koje ima poteškoće, a njima je isto potrebna podrška, prvenstveno psihološka pomoć.

Osim udruga koje pružaju pomoć, danas su sve raširenije udruge i grupe gdje se radi na razvijanju djetetovih vještina i ranom učenju pa tako danas dijete možete već i prije prve godine upisati na razne radionice. U kreiranju programa važnu ulogu igra i predškolski psiholog.

Na kraju, postoje privatne psihološke prakse, od rada i identifikacije s darovitima do dječje psihoterapije kroz igru. Doduše, na našim prostorima su  nešto rijeđe prakse specijalizirane samo za rad s djecom, no i to područje sve brže napreduje, pogotovo razvoj i edukacije terapije igrom.

Za PSIHOportal pripremila psihologinja Maja Bonačić.

Share

Dodatne informacije