PSIHOPORTAL - mala škola psihologije - LEKCIJA 12. Kako psiholog pomaže onkološkom bolesniku?

Share

psihoportal sve za njuPsihologinja Ljiljana Vukota  - Suočavanje s teškom bolešću koja može imati smrtni ishod težak je životni zadatak i za osobu sa snažnim kapacitetima za suočavanje sa stesom i razvijenim učinkovitim strategijama suočavanja što nažalost mnogi nemaju.

Vijest o dijagnozi karcinoma nosi spoznaju o mogućnosti mnogih gubitaka od kojih je jedna i smrt.  Takva bolest je traumatično iskustvo i psiholog joj pristupa kao i svakom klijentu koji se javlja sa teškoćama koje je uzrokovala trauma, naravno prilagođeno samoj osobi, vrsti trauma i kapacitetima osobe. Trećina do polovina oboljelih osoba osim dobre socijalne i obiteljske podrške treba i podršku stručnjaka, na prvom mjestu psihologa.

Uobičajeno se susrećemo sa stanjima anksioznosti, depresivnim stanjima poremećajima prilagodbe, pa i seksualnim i kognitivnim smetnjama koje je PSIHOPORTAL LJILJANA VUKOTAmoguće dovesti u vezu s doživljajem bolesti, teškoćama integracije bolesti u svakodnevni život. U težim slučajevima javljaju se i simptomi PTSP. Osim bazičnih znanja , vještina i alata u radu s ovakvim teškoćama, psiholog treba imati određene specifične spoznaje o samoj bolesti i učincima medicinskih terapiju na emocionalnu i kognitivnu sferu života. U tretmanu mora pokazati empatiju, sigurnost u sebe, steći povjerenje, pružiti sigurno okruženje i najvažnije pokazati realni optimizam u pogledu poboljšanja kvalitete života oboljele osobe.

Kvalitetan psihološki suport poboljšava motiviranost pacijenta za liječenje i osnažuje ga za svakodnevno funkcioniranje i suočavanje s mnogim neizvjesnostima u liječenju karcinoma.  Psihoterapijske tehnike kojima se služi ovise o naobrazbi psihologa, ali već bazična znanja daju nam alate za korisne I dobre intervencije.

 

Za PSIHOportal pripremila psihologijnja Ljiljana Vukota, voditeljica Centra za psihološku pomoć Udruge "SVE ZA NJU".

 

 

 

 

 

Share

Dodatne informacije