PSIHOportal - mala škola psihologije - LEKCIJA 17. Što je NLP?

Share

psihoportal NLPKolega psiholog mr.sc. Darko Sambol, posjetiteljima PSIHOportala predstavlja NLP koji se uspješno koristi u leadershipu, businessu, obrazovanju, savjetovanju i drugim područjima u kojima postoji interes za razvojem osobnih potencijala i postizanjem izvrsnosti.

Što je NLP ?

Neuro se odnosi na spoznaje o ljudskom mozgu i načinu na koji doživljavamo svijet oko sebe.Objašnjava kako ljudi  koriste osjetila (vid, sluh, dodir, okus, miris) da bi interpretirali svijet oko sebe  i kako neurološki procesi utječu na misli, emocije i ponašanje.

Lingvističko se odnosi na znanja kako naša komunikacija utječe na nas i našu okolinu. Sigmund Frojd, psihoanalitačar, smatrao je da su riječi osnovno sredstvo  ljudske svijesti: “Pomoću njih mi jedni drugima možemo pružiti najveće zadovoljstvo ili pak dovesti jedni druge do krajnjeg očaja. Riječima učitelj prenosi znanje učeniku, riječima govornik uvjerava slušatelje i utječe na njihove procjene i odluke. Riječi izazivaju emocije i univerzalna su sredstva koja nam omogućuju da utičemo na ostale pripadnike naše vrste.“

Programiranje se odnosi na istraživanje i razumijevanje strategija kojima rjesavamo problem i izazove u životu;oni  su povezani sa neurološkim i verbalnim obrascima. Ako usvojenim strategijama ne rješavamo probleme, NLP nam pomaže da se „resetiramo“ i ugradimo nove pograme koji nas dovode do rješenja.

Modeliranje u NLP-u naziv je za oponašanje učinkovitih strategija uspješnih ljudi. Često mislimo da uspješni ljudi posjeduju nešto što mi nemamo, i zato nismo poput njih. NLP istražuje načine i strategije koji oni koriste kao i načine kako da sami postanemo uspješni.Pruža nam alat za razumijevanje na praktičnom nivou, kako stvarati svoje iskustvo i kako komunicirati sa sobom i drugima.

Iz NLP-a učimo da za jedan problem postoji uvijek više rješenja, ovisno o tome što želimo postići. Učimo kako postavljati konkretne, dostižne i mjerljive ciljeve koji su inspirativni i koji mijenjaju naš život. NLP Vam omogućava naučiti kako živjeti punim plućima, postaviti i ostvariti željene ciljeve i poboljšati odnose s ljudima oko sebe.

Ako nemate svoje ciljeve ili snove , ili ako ste ih zaboravili sanjati ili postavljati, NLP će vam pomoći da ih ponovno probudite u sebi.

Zato je sada pravi trenutak da pokrenete neizmjernu unutarnju snagu i napravite prvi korak ZA promjene u Vašem životu.  Jer Vi to zaslužujete!

Za PSIHOportal / mr.sc. Darko Sambol , psiholog

MINI AKADEMIJA NLP-a prvi put u Rijeci - prijavi se

 

Share

Dodatne informacije