Herzogov film o pisanju SMS-ova u vožnji

Share

Ovaj film u trajanju od 35 minuta koji u cijelosti možete pogledati dolje, biti će besplatno distribuiran u 40.000 srednjih škola u SAD-u, a potom ponuđen TV postajama širom svijeta.

 Mobilni telefoni i tableti donijeli su nam mnoštvo korisnih stvari, o kojima ne vrijedi trošiti riječi. No kao i svaka druga tehnologija, i ti mobilni uređaji donose poneke loše stvari, mada valja naglasiti da se kao i uvijek do sada u pozadini nalazi čovjek, koji svojim neodgovornim ponašanjem pretvara blagodati tehnološkog razvoja u nešto opasno i pogibeljno.

Jedan od takvih primjera je i pisanje poruka tijekom vožnje, o čemu sve više upozoravaju mnoge prometne nesreće u SAD-u čiji broj je u stalnom porastu. Prema podacima američke policije, 100.000 prometnih nesreća godišnje povezano je s pisanjem poruka u vožnji.

Dok već postoji uvriježeno stajalište da je razgovaranje mobitelom u vožnji bez korištenja hands-free opcije vrlo opasno, o čemu se doduše može raspravljati, tipkanje poruka tijekom vožnje je doista nešto za što se svi možemo složiti da je potpuno idiotsko ponašanje, pa ipak sve češće možete susresti ljude koji u svojim automobilima više gledaju u ekrane pametnih telefona nego na cestu, a ponekad se može vidjeti da u vožnji SMS-aju motoristi, pa čak i biciklisti.

Poznati američki teleoperater AT&T stoga je pokrenuo veliku kampanju pod nazivom "It can wait" (to može pričekati", koju podupiru i njihovi konkurenti Verizon, Sprint i T-Mobile, kojom žele skrenuti pozornost na fatalne posljedice pisanja poruka tijekom vožnje.

U sklopu kampanje angažirali su poznatog redatelja Wernera Herzoga (Nosferatu, Fitzcarraldo, Bad Lieutenant), za izradu dokumentarnog filma pod nazivom "From One Second to the Next", koji na temelju primjera iz nesreća s fatalnim posljedicama, potresnim pričama sudionika i policije, nastoji ukazati kakvu pogibelj izazivate kada tipkate poruke tijekom vožnje.

Ovaj film u trajanju od 35 minuta koji u cijelosti možete pogledati dolje, biti će besplatno distribuiran u 40.000 srednjih škola u SAD-u, a potom ponuđen TV postajama širom svijeta.

Herzog je povodom ovoga izjavio: "Postoji jedna potpuno nova kultura. Ja nisam sklon pisanju poruka u vožnji, ili pisanju poruka uopće, no vidim da se civilizaciji približava nešto jako žestoko".

Izvor: itcanwait.com / vidi.hr

 

 

Share

Dodatne informacije