Olovo u ruževima za usne može smanjiti IQ

Share

 Neki od ruževa za usne koji se prodaju na amerièkom tržištu u tragovima sadrže olovo, a ono i u èak malim kolièinama može smanjiti kvocijent inteligencije i utjecati na mentalno zdravlje. Otkrilo je to istraživanje koje je pod palicom lijeènika Seana Palfreyja iz bostonskog programa za prevenciju toksiènosti proveo laboratoriji Underwriters javlja Daily Mail.

Palfreyjev tim ispitivao je 22 ruža za usne i u èak njih 12, odnosno 55%, otkrio tragove potencijalno opasnog olova.

– Sasvim je sigurno da i male kolièine olova mogu smanjiti IQ te utjecati na sposobnost uèenja i ponašanje osobe – kazao je Palfrey koji nije htio otkriti koje su komercijalne brendove koristili u istraživanju, no rekao je da su oni lako dostupni na amerièkom tržištu te da se mogu kupiti u veæini trgovina diljem zemlje.

Poznato je da u Sjedinjenim Amerièkim Državama trenutaèno ne postoji zakon koji regulira kolièinu toksiènih kemijskih elemenata u ruževima za usne. Ono je potpuno prepušteno slobodnoj procjeni proizvoðaèa koji olovo ne koriste kao zaseban element u proizvodnji, veæ se on u tragovima pronalazi u raznim aditivima i pigmentima koji se dodaju u ruževe.

izvor: vecernji.hr

Share

Dodatne informacije