Danas su najizložženije stresu žžene od 25. do 34. godine

Share

 ŽŽene u dobi od 25 do 34 najviše "zahvaća" stres jer upravo je to razdoblje ključno za izgradnju karijere, a u privatnom žživotu pokušavaju održžati zahtjevne partnerske odnose, počinju igrati roditeljsku ulogu te plaćati pozamašne račune. Osim toga, žžene muče i kućanski poslovi o kojima muškarci najčešće ne razmišljaju.

U grčevitoj borbi da budu uspješne na svim poljima često zaboravljaju na sebe i potreban odmor pa dolazi do preopterećenja, otkrilo je istražživanje kompanije Kalms.

U istražživanju je sudjelovalo 2000 odraslih ispitanika, a oko 67 posto žžena izjavilo je da se sa stresom suočava svaki tjedan, što je godišnje 208 puta. Češće se bore i s anksioznošću – više od pet puta tjedno, a najčešće je razlog osjećaj da moraju obaviti obaviti više zadataka nego što stvarno mogu, a to uzrokuje prazninu i tjeskobu.

- ŽŽene bi trebale pokušati pronaći načina da se opuste i vrate kontrolu nad žživotom. Vježžbanje i zdrava prehrana mogu pomoći u tomu. Treba izbjegavati pretjeran boravak pred računalom, alkohol i cigarete – smatra Neil Shah iz Centra za upravljanje stresom te dodaje:

- Muškarci i žžene žživciraju se oko različitih stvari, žžene se više brinu o računima i financijama i na to troše vrijeme, dok se muškarci više brinu o produljenom radnom vremenu i dugovima.

Simptomi stresa kod žžena najčešće se očituju u lošoj kvaliteti sna, užživanju u nezdravoj hrani, čestoj svađi s voljenima te pretjeranom pušenju.

U borbi protiv takvog stanja, savjetuju stručnjaci, dovoljno je dobro se naspavati, jesti zdravo, čitati zabavne knjige, šopingirati ili se zabaviti s prijateljicama.

izvor: vecernji.hr

Share

Dodatne informacije