Prevarite mozak i lakše zaspite uz šest jednostavnih trikova

Share

 Loš san slabi imunitet, izaziva lošije pamæenje, a ljudi koji su neispavani teže se koncentriraju. Što smo stariji, to je san sve lošiji, a dugotrajna nesanica može izazvati i depresiju te osjeæaj tjeskobe. Nakon 65. godine od nesanice pati oko 40 posto ljudi, pokazala su istraživanja.

 Jedna od najuèinkovitijih tehnika za lijeèenje nesanice je terapija kontrole podražaja, a sastoji se od šest jednostavnih koraka - tvrdi prof. Richard R. Bootzin sa Sveuèilišta u Arizoni.

Navedena metoda temelji se na ideji da mozak povezuje podražaje iz okoline s mislima i ponašanjem. Drugim rijeèima, ako u krevetu gledate televiziju ili èitate, mozak æe odlazak u krevet povezivati s tom aktivnošæu, a ne sa spavanjem.

Dakle, terapija djeluje tako da ojaèate asocijaciju izmeðu kreveta i sna, odnosno da u krevetu ne radite ništa drugo osim spavate. Jedina iznimka je seks - tad tehniku od šest koraka valja slijediti poslije, kad namjeravate otiæi na spavanje.

Idealni uvjeti za spavanje

Temperatura u spavaæoj sobi trebala bi biti nekoliko stupnjeva niža nego u ostalim prostorijama u kojima boravite tijekom dana.

Važno je pronaæi uzrok

Stres, promjena okruženja ili lijekovi mogu izazvati tzv. prolaznu ili povremenu nesanicu. Zato upitajte lijeènika uzrokuje li propisani lijek nesanicu.

Kako lakše zaspati

  • Lezite u krevet i pokušajte zaspati samo kad ste jako pospani.
  • Neka vam krevet služi samo za spavanje. U protivnom biste mogli stvoriti krive asocijacije.
  • Ako ne zaspite u deset minuta, ustanite i ostanite budni koliko god želite pa se kasnije vratite i opet pokušajte.
  • Ne možete li još zaspati, ponavljajte 3. korak. Cilj je povezati krevet s brzim ulaskom u san.
  • Alarm namjestite svako jutro u isto vrijeme, bez obzira na to koliko ste spavali. Tijelo æe zapamtiti stalni ritam ustajanja.
  • Ne spavajte tijekom dana.

izvor: 24sata.hr

Share

Dodatne informacije