Videoklipovima promijene mozak i ovisnicima drogu zauvijek zgade!

Share

Kineski znanstvenici razvili su metodu koja bivšim ovisnicima o teškim drogama može pomoæi da izbjegnu povratak starim navikama. Nova metoda, opisana u novom broju prestižnog èasopisa Science, ne zasniva se na uzimanju lijekova nego na jednostavnim trikovima kojima se manipulira pamæenjem bivših ovisnika.

Neke od postojeæih terapija na klinikama za odvikavanje temelje se na tome da se ovisnicima prikazuju slike ili filmovi koji kod njih bude muèna sjeæanja povezana s uzimanjem droge. Takve su scene u mnogih pacijenata smanjile želju za drogom.

Stare navike

No, povratak u stvarni život nije lagan: dovoljan je susret s lokalnim dilerom ili prijateljem iz narkomanskog miljea i osoba se vraæa starim navikama.

Znanstvenici pod vodstvom Lin Lu iz Nacionalnog instituta za ovisnost o drogama na Sveuèilištu Peking razvili su metodu koja kombinira tradicionalne naèine lijeèenja s postupkom tzv. rekonsolidacije memorije, ponovnog vraæanja potisnutih sjeæanja. Svoju metodu znanstvenici su najprije iskušali na štakorima, a zatim na skupini od 66 bivših ovisnika o heroinu. Jednoj grupi od 22 pacijenta, koji su u prosjeku bili 11 godina “èisti”, pokazali su kratki, petominutni video koji ih je podsjetio na muèno razdoblje uzimanje droge, odnosno poslužio je kao “prozor u sjeæanje”.

Prozor u sjeæanje

Deset minuta kasnije ispitanici su gledali veæi broj videa s prizorima ljudi koji si ubrizgavaju heroin. Drugoj skupini kao poèetni video pokazan je petominutni film s prikazima prirode, a zatim nakon deset minuta isti filmovi kao i prvoj skupini ispitanika. Šest mjeseci kasnije obje skupine bivših ovisnika bile su podvrgnute pregledima i testovima. Pokazalo se da su oni kojima je bio prikazan kratki video, koji je poslužio kao “prozor u sjeæanje”, pokazivali mnogo manju želju za ponovnim drogiranjem.

- Postupak manipulacije memorijom koji smo primijenili smanjuje želju za uzimanjem droge. Vjerujemo da bi to moglo smanjiti vjerojatnost povratka drogama kod bivših ovisnika koji su prošli dug period apstinencije - tvrde kineski znanstvenici.

Njihovo istraživanje pozdravili su poznati svjetski struènjaci specijalizirani za ovisnost.

Može i za alkohol

- To je fantastièna i fascinantna studija koja je ukljuèila vrlo kontrolirane eksperimente na štakorima i ljudima - komentirala je za Scientific American neuroznanstvenica Liz Phelps sa Sveuèilišta New York. Slièno misli i dr. Amy Milton sa Sveuèilišta Cambridge.

- Ne vidim razlog zašto se to ne bi moglo primjenjivati i u lijeèenju ovisnosti o alkoholu - rekla je Milton.

Uskoro dolazi i cjepivo, miševe je skinulo s droga

Jedna od strategija u borbi protiv ovisnisnosti o drogama jest cjepivo. Zahvaljujuæi cjepivu, ovisnici bi bili zaštiæeni od kokaina, metamfetamina ili heroina na isti naèin kao što nas cijepljenje u ranom djetinjstvu štiti od ospica i djeèje paralize.

Znanstvenici su na ideju o cijepljenju protiv ovisnosti o drogama došli još 70-ih godina prošlog stoljeæa, ali testovi na majmunima pokazali su da je cjepivo djelotvorno samo kad se životinje cijepi nekoliko puta na dan, pa su stoga istraživaèi odustali od daljnjih eksperimenata. No, posljednjih godina znanstvenici ponovno rade na razvoju cjepiva, a jedan od pionira ne tome planu je dr. Thomas Kosten, profesor psihijatrije i neuroznanosti na Baylor College of Medicine u Houstonu. On je prije nekoliko godina predstavio eksperimentalnu terapiju pomoæu cjepiva TA-CD koja pomaže u borbi s ovisnošæu od kokaina.

Nedavno objavljeno kako meksièki znanstvenici rade na razvoju cjepiva koje bi trebalo umanjiti ovisnost o heroinu, a znanstevnici su ga uspješno iskušali na miševima. (T. R.)

izvor: jutarnji.hr/ Tanja Rudež

Share

Dodatne informacije