I roditelji trebaju biti educirani o igraèkama

Share

Babajejo-2.jpg

Današnji su roditelji razapeti izmeðu želje da udovolje djetetu i želje da slijede savjete psihologa koji kažu da djecu treba ogranièavati, posebno kad je u pitanju gomilanje igraèaka. No, moæni heroji, popularne lutke ili pištolji igraèke su za kojima æe posegnuti svaki mališan. Veæina roditelja trudi se “udariti kontru” nekom od edukativnih igraèaka koje (pre)èesto završe u kutu skupljajuæi prašinu.

– U interakciji s drugim klincima i gledajuæi djeèje programe dijete je poèelo tražiti igraèke s likovima iz crtiæa, pištolje i autiæe. S dvije godine morala sam popustiti, pa su, nažalost, mnoge edukativne igraèke pale u drugi plan. No, pokušavam mu kroz igru pokazati da su bolje one u kojima mora ‘ukljuèiti mozak’ – kazuje mama Ema Baèiæ. Iako su edukativne igraèke èesto skuplje od obiènih, njihova je uloga u razvoju djeteta neprocjenjiva.

– Imamo poplavu šarenih, privlaènih igraèaka sumnjive kvalitete koje ne mogu poslužiti edukaciji. Poželjno bi bilo na tržištu imati više edukativnih igraèaka, ali problem je znatno širi. Da bi edukativna igraèka poslužila svrsi, o njezinim funkcijama moraju biti educirani i roditelji, što èesto nije sluèaj, pa igraèke gube smisao – upozorava pedagoginja Gordana Lucijak. Edukativne igraèke ne mogu se vidjeti na svakom koraku, pa je vrlo važna angažiranost roditelja.

– Izbjegavam jeftine igraèke i imitacije originalnih jer èesto sadržavaju nezdrave boje. Radije kupujem drvene kocke, vlakiæe i slièno – upuæena je mama Katarina Mihaljeviæ. Današnjoj je djeci teško dugo zadržati pozornost, stoga je važna planska kupnja.

– Djeca danas dobivaju puno igraèaka, pa je onda bolje kupiti edukativne koje potièu zapažanje i razmišljanje te razvijaju koncentraciju – kaže pedagoginja Lucijak.

Djeca vole drvene igraèke, a uz njih se i lakše uèi   
Stariji æe se s nostalgijom prisjetiti drvenih igraèaka, dok æe oni mlaði razmišljati sjeæaju li se ijedne iz svog djetinjstva. To pokušava promijeniti Mirela Pintar, vlasnica prvog domaæeg duæana s drvenim igraèkama Woody. – Djeca su oduševljena, obièno izaberu jednu igraèku i ne ispuštaju je. Svi misle da drvene igraèke više nisu popularne, ali djeci ih treba samo pokazati. One su uvijek privlaènih boja, ali, što je važnije, sve je naèinjeno od prirodnih materijala – kaže vlasnica te dodaje da su najpopularnije igraèke uz koje djeca mogu uèiti boje i oblike.

izvor: vecernji.hr/ / Piše: Nataša Mlinariæ/VLM

Share

Dodatne informacije