Veæi stres na godišnjem odmoru nego u uredu

Share

 Èetiri od deset radnika sa godišnjeg odmora se vrati pod veæim stresom nego što su bili prije nego su otišli, upozoravaju struènjaci sa britanskog Instituta za upravljanje i menadžment.

Studija sprovedena na ovom institutu otkrila je da se 40 posto radnika ne vraæa s odmora u ured osjeæajuæi se odmornijim, a èak 90 posto njih se brine da æe ih doèekati hrpa e-mailova. Jedna treæina zaposlenih na odmoru nastavlja s poslom kako bi išli u korak s velikim zahtjevima na radnom mjestu, otkrilo je ispitivanje 2.500 menadžera.

Od onih koji rade na odmoru, 80 posto redovno odgovara na mailove putem svojih Blackberrija ili Smarthphonea, a gotovo polovina njih prima pozive. Jedan od deset uposlenika se vraæa u ured za vrijeme trajanja godišnjeg odmora.

Glavna direktorica Instituta, Penny de Valk, izjavila je za Telegraph: "Davno su prošli dani kada su uposlenici uzimali pravi odmor i prekidali svaki kontakt sa radnim mjestom. Tehnologija može olakšati rad, ali otežava njegov prestanak. Nesigurna ekonomska situacija takoðer tjera engleske radnike da stalno budu usredotoèeni na posao. Cijela situacija nam otežava da se iskljuèimo od posla, odmorimo se i napunimo baterije."

U prosjeku, radniku su potrebna dva dana da se privikne na godišnji odmor. 10 posto ispitanika izjavilo je da im treba i sedam dana prije nego se uspiju potpuno opustiti.

De Valk dodaje: "Veliki problem je što toliki broj zaposlenih dolazi u svoje urede s godišnjeg odmora, osjeæajuæi veæi stres nego što kad su otišli. Tjeskoba se gotovo podrazumijeva zbog velikog obima posla koji oèekujemo kad se vratimo te strahu šta nas to može doèekati po povratku."

Pet naèina da izbjegnete stres na godišnjem odmoru:

- Pravilno raspodijelite svoj posao kolegama, dajuæi im jasne smjernice šta trebaju uèiniti u vašem odsustvu,
- Filtrirajte svoje mailove na hitne foldere i one koji mogu prièekati na odgovor,
- Javite svojim saradnicima da vas neæe biti u uredu da vam ne bi slali mailove,
- Limitirajte kontakt sa uredom, a ako baš morate, pregledajte mailove samo jednom dnevno,
- Po povratku prvo se sastanite sa kolegama, pa tek onda provjeravajte poštu.

izvor: novine-online.com

Share

Dodatne informacije