Prevelik izbor proizvoda u trgovinama vodi u depresiju

Share

 To kupca vodi u depresiju, anksioznost, potièe suicidalne misli i zloupotrebu droge, kažu psiholozi, koji ponovno upozoravaju da moguænost izbora može imati i svoju negativnu stranu.

Ako ste ikad zbunjeno stajali pred policom u trgovini i pitali se koji od mnogih brendova kave, šampona i drugih proizvoda odabrati, niste jedini. Samo odabir mlijeka može potrajati jer postoji punomasno, obrano, s dodatkom vitamina, kozje, sojino, zobeno... Tu su i nebrojene vrste sireva, tjestenine, piæa...

Meðutim, zbunjenost nije jedini osjeæaj koji potièu pune beskonaèno pune police, kažu znanstvenici. Od previše izbora u trgovinama možemo se osjeæati jadno, pa èak i depresivno, zakljuèili su psiholozi. Objašnjavaju da je to zato što svaki put kad odabaremo, istovremeno smo zabrinuti da je naš izbor pogrešan. Što je više izbora, to je veæe žaljenje, smatraju. Kad se to žaljenje ne dogaða samo u trgovini nego se preslika i u svakodnevni život i na posao, kod èovjeka može dovesti do nesigurnosti i depresije.

Izbor je dominantna tema i u reklamama, jer one idu za tim da pokažu kako æete biti bolja osoba ako izaberete baš njihov proizvod. Izbor je osim toga znak slobode. Ali, ponekad je jednostavno previše izbora. Tako današnji mladi imaju puno više slobode nego što su to imale prethodne generacije pri odabiru karijere, emocionalnih veza i u drugim važnim odlukama. Ali ova emancipacija može ih dovesti i u nevolju kad upadnu u krizu i kad mladi èovjek treba pomoæ obitelji, od koje se distancirao.

izvor: vecernji.hr / (aka/VLM)

Share

Dodatne informacije