Živjeli feromoni!

Share

 Kada nas neka osoba seksualno privlaèi, èesto upotrebljavamo izraz : "imao/la je ono nešto". Nekada tu privlaènost ne možemo izraziti rijeèima i ona zaokuplja sva naša osjetila. Mark B. Kristal, prof. Psihologije na sveuèilištu u Buffalu, navodi kako je potrebno nekoliko kemijskih procesa i vanjskih podražaja za nastanak erotskog odnosa.

:"Kljuè je u nizu vizualnih i njušnih podražaja koji se moraju dogoditi u pravilnom redosljedu da bi mogao uslijediti osjeèaj želje i privrženosti prema drugoj osobi."

Prvi vanjski podražaji su, naime, fizionomija i tjelesna graða. Zatim u igru ulaze feromoni; iako redosljed ne mora biti toèno takav.

Feromoni su molekule hormonalnog podrijetla koji ulaze u mozak osoba iz okoline kroz njušni (olfaktorni) sustav, piše Ozren Podnar, prof.

Glavni seksualni feromon je androsteron na èiju prisutnost vrlo burno reagiraju žene u ovulaciji. Ali nisu samo hormoni seksa i ugode ti koji nas navode na privrženost drugoj osobi.

Bitan èimbenik pri izboru partnera je mirisni signal koji nas obavještava o tuðem imunosnom profilu. U sklopu DNA nalaze se glavi histokompatibilni komplesks (MHC), kojji igra ulogu detektora stranih tijela. Stoga žene biraju muškarce koji imaju najrazlièitiji imunitet od njihova, pokazalo je istraživanje u Bernu.

Taj, potpuno nagonski kriterij, kojim su više obdarene žene, ima za svrhu izbjegavanje potomstva slabog imuniteta.

izvor: ezadar.hr

Share

Dodatne informacije