Misli mogu izlijeèiti ali i otjerati tijelo u bolest

Share

 Dugotrajan stres oslabljuje imunitet te èini tijelo osjetljivijim na razlièite zarazne bolesti, poput prehlade i gripe. Stres otežava ozdravljenje.

Umor, glavobolja, vrtoglavica... proèita li èovjek ovakve i sliène nuspojave na tabletama koje uzima, veæa je vjerojatnost da æe ih zaista osjetiti, pokazalo je švicarsko istraživanje. Ispitanici koji su dobili lažne šeæerne tablete jednako su se èesto žalili na nuspojave, primjerice na gubitak spolne želje, kao i oni koji su dobivali prave lijekove. Takoðer, pacijenti koji vjeruju da neæe preživjeti operaciju èešæe umiru na operacijskom stolu. Baš kao što pozitivno razmišljanje može koristiti zdravlju, negativne misli mogu ga narušiti, pokazuju istraživanja.
Moæ sugestije može izazvati i epidemije. Tako je 1988. godine u amerièkoj školi nastavnik primijetio miris nalik na benzin i poèeo se žaliti na glavobolju, muèninu, teško disanje i vrtoglavicu. U sljedeæih tjedan dana više od stotinu uèenika i nastavnika otišlo je lijeèniku žaleæi se na sliène simptome, a opsežne pretrage nisu pronašle uzrok njihovih problema.

>>> Ako lijeènik da pacijentu šeæernu tabletu, a kaže mu da je dobio lijek, postoji 30-40 posto izgleda da æe ozdraviti. To je placebo efekt. Njegova tamna strana je takozvani nocebo efekt. Otkriven je prije desetak godina u istraživanju koje je pokazalo kako žene koje vjeruju da æe oboljeti od srèanih bolesti èetiri puta èešæe umiru od takvih bolesti.

 >>> Ako roditelji djetetu svaki put èim kihne kažu: “Prehladit æeš se”, mogu dovesti do toga da se takvo nešto zaista dogodi. U normalnim okolnostima kihanje ne mora znaèiti dolazak prehlade. Na žalost, takva osjetljivost može se zadržati i do odrasle dobi ako èovjek nastavi tako razmišljati.

>>> Dugotrajan stres oslabljuje imunitet te èini tijelo osjetljivijim na razlièite zarazne bolesti, poput prehlade i gripe. Stres, izmeðu ostalog, otežava ozdravljenje.

>>> Smijeh i smisao za humor smanjuju rizik od srèanih bolesti, pokazalo je amerièko istraživanje. Smijeh smanjuje stres i osjet bola te poboljšava rad mozga.

izvor: 24sata / Ida Borovac

Share

Dodatne informacije