Glazba moždanih valova

Share

 Upoznajte neobiènu skupinu glazbenika sa Sveuèilišta u Barceloni koja stvara glazbu direktnim uèitavanjem moždanih valova pod ravnanjem 'dirigenta emocija'. Veæina glazbenika provede dugi niz godina mukotrpno usavršavajuæi pokrete tijela kako bi instrumenti u njihovim rukama proizveli željeni zvuk. No to nije sluèaj i s Multimodalnim moždanim orkestrom.

Umjetnièka skupina sa španjolskog sveuèilišta Pompeu Fabra stvara i glazbu i video tako što bilježi aktivnost mozga i srca, a sve to pod palicom "dirigenta emocija".

Ovaj nadasve zanimljiv instrumentalni sastav nedavno je održao koncert u Pragu, na konferenciji Science Beyond Fiction. Izveli su Xmotion, skladbu Jonatasa Manzollia. Doduše, djelo je poslužilo samo kao predložak za umjetnièki projekt španjolskih sveuèilištaraca. Konaèni oblik odredili su sami izvoðaèi.

Glazbenici su preko kapa s elektrodama prikljuèeni na EEG. Njihovi moždani valovi prenose se na dva velika ekrana iznad orkestra.

Dvoje izvoðaèa dobilo je zadatak promatrati monitor ispred njih sa stupcima bliješteæih slova i koncentrirati se na odreðeno slovo. Ubrzo se na ekranu pojavljuje moždani signal poznat kao P300.

Preostalo dvoje gledalo je u kutije s èetirima žaruljama koje bliješte pod razlièitim frekvencijama. Vizualnom stimulacijom stvara se druga vrsta moždanog signala tzv. SSVEP. Jedna vrsta valova utjeèe na volumen, a druga na odreðenu modulaciju zvuka.

Nešto dalje od njih, udobno smještena i s parom naoèala za virtualnu stvarnost, sjedi dirigentica emocija. Aparati joj bilježe otkucaje srca i moždanu aktivnost dok ona promatra seriju umjetnièkih djela Behdada Rezazadeha. Cijela kompozicija prati njezin emocionalni doživljaj slika.

Cilj ovog umjetnièkog projekta i fascinantne demonstracije biometrièke tehnologije je istražiti ljudsku svijest te ispitati što sve mozak može bez tijela.

 
izvor: net.hr

Share

Dodatne informacije