Nauèite živjeti dan po dan i ne mislite na sutra

Share

 Istraživaèi su odavno napravili ljestvicu stresova koji nas najviše pogaðaju, od smrti bliske osobe, preko teške bolesti i rastave, sve do gubitka posla. No, istodobno stres nas pogaða na svakodnevnoj, naoko nevažnoj, razini.

Sitnice koje živciraju

Jeste li se ikada zapitali koliko živaca izgubite u prometnoj gužvi, u redu u banci, pred pokvarenim aparatom za kavu...? Sitnice nam zagorèavaju život i protiv njih se treba boriti uèinkovitim oružjem. Meðu savjetima koji slijede potražite one koji æe biti najuèinkovitiji za vas. Ustanite 15 minuta ranije i doruèkujte. Miran poèetak dana važan je i za njegov isti takav kraj. Veèer prije pripremite se za iduæe jutro: isplanirajte što æete odjenuti, napravite popis obveza, popis za kupnju... Uvijek imajte pri ruci neku knjigu ili mp3 player, jer uz njih æe vam bilo kakvo èekanje lakše pasti. Nemojte kasniti. Na sve sastanke krenite 10 minuta ranije. Pijte što manje kave. Ako ne možete bez kofeina, smanjite ga na razumnu mjeru.

Nauèite reæi ne

Nauèite reæi ne, i to ne samo na poslu nego i u privatnim kontaktima ako je rijeè o obvezama i aktivnostima koje vas iscrpljuju. Isplanirajte vikende i svaki slobodan trenutak.

Posvetite ih aktivnostima i ljudima koje volite. Jedino tako uspjet æete napuniti baterije za sve što vas oèekuje sutra. I ono najvažnije: nauèite živjeti dan za danom. Ne brinite se danas zbog onoga što dolazi sutra.

Uza sve to, eliminirajte destruktivno obraæanje samom sebi, ne mislite loše o sebi, niti se podcjenjujte. Sebi uvijek morate biti na prvome mjestu jer takvi vrijedite najviše. Naravno, nije tu rijeè o egoizmu veæ o oèuvanju identiteta.

izvor: vecernji.hr / Bojana Radoviæ

Share

Dodatne informacije