Čari nordijskog hodanja

Share

 Nordijsko hodanje novi je oblik tjelesne aktivnosti, koji se uključuje u rekreativne programe jer je pogodan za razvoj snage i izdržžljivosti, pogotovo gornjeg dijela tijela, djelujući tako na pravilno držžanje i pojačavajući aktivnost kardiovaskularnog sustava. To hodanje aktivira mišić leđa, ramena i ruku zbog upotrebe štapa, pa se zbog toga troši i veća količina energije.

Nastanak nordijskog hodanja povezuje se s nordijskim skijaškim trčanjem jer su ga nordijski skijaši prakticirali godinama tijekom svojih ljetnih treninga, kao oblik koji uspješno stimulira i nadopunjuje skijaško trčanje kad nema snijega. To je, u stvari, hodanje pri kojem se koriste štapovi slični štapovima za skijanje, a možže se provoditi na većini terena - preporuča se kombinacija priroda – svježž zrak. Od sportske opreme potrebni su samo odgovarajući štapovi, a da bi se naučilo i svladala osnovna tehnika, dok se ne nauči, potrebno je vježžbati pod nadzorom stručnog trenera.

Prezentacija tog sporta bila je 1997. godine, u Finskoj, a on danas u Europi ima više od 30 milijuna poklonika. Istražživanja pokazuju da je energetska potrošnja pri radnoj brzini veća za 20% od uobičajenog hodanja iste brzine, a ako se brzina nordijskog hodanja poveća, uz primjenu pravilne tehnike možže se potrošiti i 45% kalorija više. Osim na funkcionalne sposobnosti, nordijsko hodanje pozitivno djeluje i na sustav organa za kretanje, jer se uporabom štapova pri hodu i aktivnim korištenjem ruku i ramena smanjuje opterećenje donjih ekstremiteta, posebno zglobova koljena, kuka i kralježžnice. Starijim osobama upotreba štapova omogućuje veću stabilnost, jer se povećava površina oslonca, vrlo važžna za održžavanje ravnotežže pri hodanju, a time se smanjuje rizik od padova koji su opasni za nastanak prijeloma. Pri odabiru štapova koristite formulu za izračunavanje visine štapa: vaša visina X 0,7 = odgovarajuća visina štapa.

Pozitivni su učinci nordijskog hodanja:

- do 45% bolji učinak od hodanja istom brzinom bez štapova,

- aktivno uključuje 90% mišića tijela, 

- povećana kalorijska potrošnja 20 – 45%, 

- smanjuje opterećenje zglobova nogu i kralježžnice za 30%, 

- pogodno je za svaku dob, čak i za one koji se ne kreću dovoljno zbog povećane  tjelesne težžine, bolova u zglobovima ili problema s ravnotežžom, 

- na siguran način povećava razinu srčane i plućne kondicije, 

- pozitivno utječe na motivaciju i podnošenje stresa, 

- pozitivno djeluje na pravilno držanje.

izvor: narodni zdravstveni list / Dr. Petar Radaković

Share

Dodatne informacije