Višesatno igranje bez prestanka može izazvati simptome nove kožne bolesti

Share

 Pretjerano igranje Playstationa, odnosno grèevito stiskanje kontrolera koji djeca u rukama znaju držati satima, može izazvati novu bolest, a dijagnoza je potvrðena i medicinskim studijama. Znanstvenici su novu bolest nazvali palmar hidradenitis, a problem i manifestacije te bolesti opisani su nedavno i u znanstvenom èasopisu British Journal of Dermatology.

Potvrda dijagnoze

Bolest se manifestira bolnim kvržicama na dlanu i prstima, a lijeènici su ovaj problem prvi put uoèili kod 12-godišnje djevojèice koja je sa simptomima upale na šakama potražila pomoæ u ženevskoj sveuèilišnoj klinici.

Nakon što su lijeènici, pokušavajuæi uspostaviti dijagnozu, razgovarali i s njezinim roditeljima, zakljuèili su da su bolne otekline posljedica dugotrajnog i neprekidnog igranja Playstationa. Konaènu potvrdu svoje dijagnoze dobili su nakon što su se simptomi bolesti povukli jer djevojèica 10 dana Playstation nije ni taknula.

Vincent Piguet i njegovi suradnici iz ženevske bolnice odluèili su “krstiti” bolest pa od sada lijeènici u dijagnozama mogu kao razlog bolesti doslovno upisati da je ona posljedica pretjeranog igranja Playstationa, što dovodi do jakog fizièkog “maltretiranja” kože. Dermatologinja dr. Maja Cekoviæ kaže kako se oèito radi o preosjetljivosti na pritisak kože šake i prstiju ako su izloženi predugoj iritaciji. Naravno, to nema isti uèinak na sve jer netko je više, a netko manje osjetljiv, kaže dr. Cekoviæ.

Potrebna umjerenost

Bol u prstima i iritacija kože strastvenim su igraèima poznati pa nije rijetkost da zadrti gejmeri jagodice na prstima èesto oblažu flasterima ili nekim drugim pomagalima da bi ublažili posljedice višesatnog igranja bez odmora. Iritacija kože i jagodica èesto se zna pojaviti tek iduæe jutro, nakon noæi provedene s kontrolerom u rukama. Naravno da su po pitanju nove bolesti veæ predložene i preventivne mjere: umjerenost.

Buduæi da je rijeè o uglednim medicinskim studijama i detaljno dokumentiranim dijagnozama, prozivoðaè Sony nije digao glas niti pokušao opovrgnuti da konzola izaziva novu bolest. Oni tvrde da u knjižici uputa koje prilažu uz svaku konzolu upozoravaju da pretjerano korištenje izaziva zdravstvene probleme.

Nova dijagnoza

  • Palmar hidradenitis: Na dlanu i prstima pojavljuju se bolne kvržice, koža jako iritirana
  • Lijeèenje: Potrebna barem desetodnevna apstinencija od igranja. Pacijenti podložni bolesti više ne smiju predugo koristiti kontroler bez višesatnih pauza
izvor: jutarnji.hr / Goranka Jureško
Share

Dodatne informacije