Lijepe žene traže muškarce »bolje kvalitete«

Share

 Žene koje su sklone nevjeri mogu se odsad vaditi na hormone. Naime, znanstvenici su dokazali da su žene koje imaju visoku razinu spolnih hormona estrogena manje zadovoljne svojim partnerima i zbog toga su sklonije prijevari i èešæem mijenjaju muškaraca. Zanimljivo je da su žene koje imaju povišenu razinu estrogena tjelesno atraktivnije, a znanstvenici su utvrdili da lijepe žene èešæe igraju na kartu poželjnosti kako bi upecale najbolje muškarce.

Psihologinja dr. Kristina Durante koja je vodila to istraživanje zakljuèila je da s obzirom na to da je teško pronaæi partnera koji dobro zaraðuje i brine za obitelj, a uz to izgleda dobro, žene moraju birati izmeðu dugoroène sigurnosti s partnerom koji kontinuirano pruža materijalnu sigurnost i tjelesno privlaènijeg partnera koji je pogodniji za kraæe seksualne afere, ali ima dobro genetièko naslijeðe. Jako privlaène žene zahtijevaju veliku kolièinu oba tipa resursa kod svojih partnera, te uz to traže da bude dobar i roditelj i partner. Zato lijepe žene nemaju samo veæi izbor potencijalnih partnera, nego i mnogo više standarde koje je teško zadovoljiti. Zbog svega toga, one imaju manje razloga za vezivanje uz odreðenog partnera ako su muškarci »bolje kvalitete« dostupni.

Sveuèilište u Teksasu, gdje se provodilo ovo istraživanje, mjerilo je razine estardiola, vrste hormona estrogena, kod 52 studentice. Takoðer su ih zamolili da ocijene vlastitu privlaènost, a njihov je izgled ocijenilo i osoblje sveuèilišta. Pokazalo se da su najatraktivnije studentice imale najvišu razinu etsradiola. One koje su bile u vezi, trebale su odgovoriti koliko su zadovoljne svojim odnosom i kolike su šanse da budu nevjerne. Analiza je pokazala da su najprivlaènije studentice bile ujedno i najnezadovoljnije onim što imaju. No, ipak su priznale da bi radije odabrale dugu vezu nego se zadovoljile kratkim avanturama.

izvor: novilist.hr / N. Lt.

 

Share

Dodatne informacije