Visoki tlak ometa misli

Share

 Visok krvni tlak ne samo da uzrokuje probleme sa srcem, nego može djelovati i na poremeæaj razmišljanja, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Nova studija pokazuje da bi povišeni krvni tlak kod starijih osoba mogao biti izravno povezan sa smanjenjem kognitivne funkcije. Zbog toga bi pripadnici starijih dobnih skupina mogli biti onemoguæeni u jasnom razmišljanju tijekom stresnih situacija.

Sudionici studije s prosjeènim sistolièkim krvnim tlakom od 130 mmHg ili višim pokazali su znatno smanjenje u mentalnom kapacitetu kada se njihov krvni tlak još povisio, no s druge strane, oni s prosjeènim ili nižim krvnim tlakom nisu pokazali nikakve promjene u kognitivnom funkcioniranju, èak i kada se njihov krvni tlak naglo povisio.

Istraživaèi su objasnili da je povišenje krvnog tlaka u starijih posebno djelovalo na njihove induktivne vještine mišljenja.

"Induktivno razmišljanje je važno jer je potrebno za sposobnost fleksibilnog djelovanja kod nepoznatih informacija i pronalaženja rješenja", izjavio je suautor studije Jason Allaiore,, docent psihologije na North Carolina State University, Raleigh, N.C.

Studija je objavljena u prosinaèkome izdanju èasopisa Journal of Gerontology: Psychological Sciences.


Za MojDoktor Maja Vajagiæ, dr.med.

izvor: net.hr

Share

Dodatne informacije