Stvoreno prvo moždano tkivo iz matiènih stanica

Share

 Japanski znanstvenici objavili su da su prvi uspjeli stvoriti moždano tkivo iz embrionalnih matiènih stanica, a taj uspjeh otvara put prema novim metodama lijeèenja.

Znanstvenici s Instituta Riken uspjeli su iz embrionalnih stanica generirati tkivo moždane kore, koja služi kao svojevrstan "kontrolni toranj" ljudskog mozga.

Samo neke bolesti mogu se lijeèiti transplantacijom jednostavnih stanica, a transplantacija tkiva mogla bi poboljšati terapeutski proces - objavio je institut.

- Dobiveno tkivo još je manjkavo i preslabo za lijeèenje pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar, no sada æe se temeljitije prouèavati "in vitro" razvoj zrelijeg tkiva moždane kore - dodaje institut u priopæenju.

Ta tkiva mogla bi u laboratoriju poslužiti za prouèavanje uzroka Alzheimerove bolesti te se koristiti za razvoj cjepiva, dodaje institut.

Istraživanje matiènih stanica obeæavajuæe je za istraživanje bolesti kao što su rak ili dijabetes, ili pak za nadomjestak ošteæenih stanica, tkiva ili organa u ljudskome tijelu.

Meðutim, istraživanje embrionalnih stanica osporava se u nekim zemljama jer uzimanje matiènih stanica znaèi uništenje ljudskih embrija s kojih su uzeti.

Japan odobrava korištenje ljudskih embrija za istraživanje matiènih stanica.

Institut Riken je, meðutim, objasnio da je takoðer razvio tkivo moždane kore iz takozvanih induciranih pluripotentnih (IPS) matiènih stanica. Takav tip stvara se u laboratoriju od stanica kože ili drugoga tkiva odraslih osoba, èime se zaobilazi etièka polemika vezana uz istraživanje embrionalnih matiènih stanica.

izvor: net.hr / hina

Share

Dodatne informacije