Za nevjeru muškaraca kriv je - gen

Share

 Muškarci koji varaju žene nisu krivi za to. I ovo nije tvrdnja jednog od takvih muškaraca, nego tako kaže znanost. Naime, istraživanjem provedenim na glodavcima dokazano je da nevjernici dijele - zajednièki gen.

Muškarci koji imaju "gen za varanje", tvrde švedski znanstvenici, skloniji su braènoj nevjeri i razvodu. Oni "nesretnici" pak koji imaju èak dva takva gena dvostruko su skloniji nevjeri nego oni koji ga uopæe nemaju.

Gen za varanje otkriven je na jednom švedskom institutu, a upravlja aktivnostima hormona u mozgu koji utjeèu na stav muškarca prema nevjeri i monogamiji. Oni koji nemaju taj gen mnogo lakše æe ostati vjerni, kažu znanstvenici.

Osim na glodavcima, ovo je istraživanje provedeno i na više od 1000 heteroseksualnih parova, odnosno na snažnijim polovicama tih parova, jer otkriveni gen, iako postoji i kod žena, u muškom mozgu igra važniju ulogu.

Osim što odluèuje o vjernosti, otkriveni gen utjeèe i na vezu izmeðu muškarca i žene, odnosno pridonosi tome hoæe li žena svog partnera doživjeti kao bliskog sebi ili ne, a èesto utjeèe i na odluku hoæe li se muškarac oženiti ili živjeti u vanbraènoj vezi sa svojom partnericom.

Usprkos objavljenom znanstvenom istraživanju mnogi znanstvenici sa drugih sveuèilišta dovode u pitanje vjerodostojnost ovog istraživanja. Bilo kako bilo, muškarci æe se na ovo istraživanje, vjerujemo, rado pozvati, a ženama se ovo najvjerojatnije neæe svidjeti.

izvor: vecernji.hr

Share

Dodatne informacije