Sportski psiholog komentira aferu s kladionicama i namještanjem utakmica

Share

Sportski psiholog, Anđelko Botica, govori o sportskoj psihologiji, ali i negativnoj strani sporta, namještanju utakmica i klađenju.

Psihologija sporta je primijenjena grana psihologije, koja se bavi proučavanjem ponašanja sportaša i ostalih čimbenika uključenih u sport, a s ciljem povećanja produktivnosti i većeg zadovoljstva tijekom sportske aktivnosti. Sportski psiholozi se mogu baviti istarživačkim radom, edukativnim radom, te samom psihološkom pripremom sportaša. Ona ukljlučuje niz metoda i tehnika koje imaju za cilj poboljšati funkcionalnost sportaša u najširem smislu riječi. Samim time sportaši postaju svjesniji svojih psiholoških procesa tijekom sportske aktivnosti, uče se bolje reagirati u natjecateljskim situacijama i na taj način poboljšati svoju produktivnost. Moram napomenuti da kod nas pomalo raste svijest o važnosti i ulozi sportskih psihologa, ali još uvijek uvelike zaostajemo za svjetskim trendovima.

 

Moja iskustva u radu sa sportašima i klubovima su izrazito pozitivna. Normalno, uvijek na početku suradnje postoji skepsa, ali kada sportaši shvate da se radi o novom obliku treninga koji im može pomoći ostvariti bolje rezultate uz veće zadovoljstvo, lako ga prihvate.

 

Što se tiče afera s namještanjem utakmica, mislim da su "zalutale" u sport. Svatko tko je imalo ukljlučen u sport ne može u današnje vrijeme biti jako iznenađen činjenicom da one postoje. Postavlja se pitanje zašto nisu prije otkrivene. Neki će reći zbog dugotrajne istrage, a možda i zato što bi se još otkrilo tko zna što. Bojim se da prave razloge zbog kojih su se sportaši odlučili na sudjelovanje nikada nećemo saznati. Oni će na kraju platiti najvišu cijenu. Prevelik ulog, a još veći gubitak.

 

Kolegu Boticu možete kontaktirati putem njegove web stranice www.sportskipsiholog.com

Predavanje kolege Botice "Trenerski izazovi u radu s djecom i mladim sportašima"

PSIHOportal / veljača 2013.

 

 

 

 

Share

Dodatne informacije