Republika Hrvatska u članstvu Komisije za opojne droge

Share

Ekonomsko i socijalno vijeće Ujedinjenih naroda (ECOSOC) je na organizacijskoj sjednici održanoj 25. travnja 2013. godine u Beču, izabralo Republiku Hrvatsku u članstvo Komisije za opojne droge (CND) na razdoblje od četiri godine, počevši od 1. siječnja 2014.

Kandidati za mjesta u CND-u izabrani su na temelju pravedne geografske distribucije te su podržani od većine pet regionalnih skupina koje predstavljaju afričke, azijske, istočnoeuropske, latinsko američke i karipske i zapadnoeuropske i ostale države. Osim Republike Hrvatske, u članstvo CND-a je imenovano još 19 zemalja -  Angola, Benin, Nigerija, Togo (Afričke države); India, Indonesia, Kazahstan i Tadžikistan (Azijsko pacifičke države); Češka Republika i Ruska Federacija (Istočno europske države); Bolivija, Brazil, Kolumbija i Kuba (Latinsko američke i Karipske države) te Australija, Belgija, Kanada, Francuska i Velika Britanija (Zapadno europske i ostale države ).

 

Komisija za opojne droge je centralno tijelo unutar sustava UN-a za izradu politika vezanih za područje droga. U skladu s Političkom deklaracijom i Akcijskim planom iz 2009. godine, CND prati svjetsko stanje droga, razvija strategije za međunarodnu kontrolu droga i preporučuje mjere za borbu protiv problema droga na globalnoj razini, uključujući smanjenje potražnje, promociju alternativnih razvojnih inicijativa i  usvajanje mjera za smanjenje ponude.

izvor: uredzadroge.hr

Share

Dodatne informacije