Prosvjetari odmaraju dok mali vilenjaci rade

Share

O tome koliko se svekolika javnost razumije u posao prosvjetara govori prije svega činjenica da mnogi novinari, dječji pravobranitelji i drugi uvaženi “stručnjaci” nisu ovladali temeljnom terminologijom vezanom za školstvo. Pa da i to konačno razjasnimo. Dakle, jučer, 14. lipnja, završila je NASTAVNA GODINA, a ŠKOLSKA GODINA završava 31. kolovoza. A sada možemo nastaviti priču.

U petak, 14. 6. završila je još jedna nastavna godina. Svi odlaze na zasluženi odmor, kako učenici, tako i učitelji…. Ali, čekajte! Odlaze li svi na odmor? Zaboravili smo na malene prosvjetne vilenjake! Tko su oni, pitate se? Oni su malena bića kojima je životna misija raditi i olakšati vam život. U srodstvu su s malenim kućnim vilenjacima – onima koji stave posuđe u perilicu, izvade ga nakon pranja i pospreme, skupe prljavi veš iz sobe, razvrstaju ga, stave u perilicu, izvade iz perilice, objese na štrik, pokupe sa štrika, opeglaju ga i slože u ormare dok vi spavate. Jedina je razlika što su ono kućni vilenjaci, tzv. “domaći”, a ovo su prosvjetni vilenjaci, znani još i kao “školski”.
Smatramo da je predugo vremena njihov rad prolazio nezapaženo pa bismo zato rado iskoristili prigodu i zahvalili prosvjetnim vilenjacima na radu i trudu koji ulože između kraja nastavne godine i početka sedmog mjeseca dok učitelji i nastavnici uživaju u svoja tri mjeseca godišnjeg.
Za neupućene, evo što vilenjaci u tom periodu trebaju napraviti u školi:

 

zaključiti ocjene – sve zaključne ocjene nakon sjednica obrisati gumicom i upisati ih kemijskom olovkom za svakog učenika iz svakog predmeta brojkom i slovima, npr. vrlo dobar (4)
- izračunati prosjek za svakog učenika, a zatim za svaki predmet posebno i srednju ocjenu razreda jer se mora zaključiti dnevnik, a ta se tablica nalazi pri kraju dnevnika
zaključiti imenik i dnevnik – pregledti kompletan dnevnik, svaka kućica mora biti ispunjena ili, ako nije bilo nastave, prekrižena uz obrazloženje, pečat i potpis (samo je jedan pečat pa sad računajte kad ćete doći na red da to poštambiljate ako radite u školi od gotovo 1000 učenika)
- izračunati za savkog učenika broj opravdanih i neopravdanih izostanaka (prikupiti ispričnice koje nedostaju i nazivati roditelje da to donesu)
- upisati pedagoške mjere koje su tijekom godine učeniku izrečene (o samoj pedagoškoj mjeri vodi se poseban zapisnik)
- popisati koji su se učenici tijekom godine hranili u školi, prikupiti uplatnice, zvati roditelje koji niu platili prehranu i zatražiti da donese uplatnice
- u napomene upisati sve stručne i nestručne zamjene tijekom nastavne godine
- kronološki popisti satove koje su odradile osobe koje imaju hospitacije u školi i pripremaju se za polaganje stručnih ispita (mentori vode posebne zapisnike i bilješke o hospitacijama i stručnim ispitima)
- provjeriti zapisnike s roditeljskih sastanaka te održanih sjednica razrednih i učiteljskih vijeća
- upisati vladanje svakog učenika uz kratak opis koji se upisuje u matičnu knjigu i mora biti identično tome što piše u imeniku
- provjeriti izvannastavne i izvanškoleske aktivnosti za svakog učenika (od čega je dijete tijekom godine odustalo, a u čemu je ustrajalo i redovito pohađalo)
- provjeriti usklađenost nastavnih i radnih dana (dakle, postoje nenastavni radni dani, za neupućene koji čitaju – terenska nastava, škola u prirodi, izleti, maturalna putovanja i slično)
- provjeriti bilješke o svim posjetima kinu, kazalištu, izložbama i slično)
- provjeriti jesu li svi učenici obavili sistematske pregled, cijepljenja i svu zdravstvenu zaštitu
odraditi sjednice- za svaki razred od 1. – 8. održavaju se zasebne sjednice razrednih vijeća sa svim učiteljima koji su tom razredu predavali, dakle 8 sjednica
- ako je u nekom razrednom odjelu bilo većih problema, onda se samo za taj odjel održava posebna sjednica
- sjednice učiteljskih vijeća održavaju se nakon sjednica svih razrednih vijeća, nakon upisa svih podataka u dokumentaciju te nakon održanih popravnih ispita i završna sjednica UV na kojoj se definiraju zaduženja za sljedeću školsku i nastavnu godinu
- pripremiti dokumentaciju o sudjelovanju učenika na natjecanjima i postignutim rezultatima
- ispuniti obrasce i “roze tekice” o dodatnoj i dopunskoj nastavi, broju učenika (ime i prezime, razredni odjel) koji su redovito pohađali, zaključiti tekicu završnim izvješćem
- napisati konačna izvješća o svim učenicima koji imaju poteškoće i koji su nastavu pohađali po posebnom programu (za svaki predmet izvješće piše predmetni nastavnik)
upisati ocjene u e-maticu (kad radi i ako radi), matičnu knjigu i registar (za nove učenike koji su došli, te ako ne postoje, zatražiti od druge škole svjedodžbu prelaznicu)
- matičnu knjigu, imenik i printane svjedodžbe pregledava povjerenstvo oformljeno za svaki odjel
- svi podaci u sva tri dokumenta moraju biti usklađeni, u matičnoj knjizi nema brisanja, korektora i slično
popravni ispiti – oformiti povjerenstvo za popravne ispite iz svakog predmeta iz kojeg se održavaju
- održati popravne ispite, ispraviti pisane uratke, objaviti rezultate, napisati izvješće za svakog učenika
- odrediti vrijeme žalbi i uvida u pisane provjere za roditelje i učenike
- ispravljene ocjene upisati u dokumentaciju (imenik, e-matica, matična knjiga), izdati svjedodžbu
- učeniku koji ima popravni ispit izdaje se privremena svjedodžba o općem uspjehu
printati svjedodžbe- provjeriti svaku isprintanu svjedodžbu, potpisati svaku svjedodžbu i nakon što je povjerenstvo pregledalo matičnu knjigu i imenik, odnijeti na potpis ravantelju/ici
podijeliti svjedodžbe- provjeriti jesu li svi učenici vratili knjige u školsku knjižnicu i platili užinu te ne uručiti svjedodžbu ako sve nije podmireno
- učenik ili roditelj moraju se potpisati na obrazac o uručenoj svjedodžbi
UPISI:
provjeriti sve prijave za SŠ
prikupiti potrebne papire za dodatne bodove
upisati zdravstvene kontraindikacije
ažurirati ih ako klinci promijene odabrane smjerove
ispisati prijavnice i podijeliti ih
pokupiti potpisane prijavnice
mijenjati ako roditelji imaju prigovore
STRUČNI SURADNICI:
popravci
statistika
upisi
formiranje razreda
Ostali poslovi:
- inventura
- održavanje kabineta
- napisati okvirne planove i programe za sljedeću nastavnu godinu prema zaduženjima sa sjednice UV
- ispuniti izvješća o stručnom usavršavanju unutar i izvan školske ustanove (svaki učitelj/nastavnik za sebe – datum, mjesto održavanje, dnevni red, organizator usavršavanja, vremensko trajanje)
- održati završnu sjednicu svakog stručnog aktiva po predmetima

 

Čini vam se kao puno posla? A naši vilenjaci to rade bez božićnice, regresa… ma, i bez plaće odrade oni to, s osmjehom na malenim licima! Ili ste mislili da Ivana Brlić-Mažuranić piše bajke? Ne, ona je punokrvni realist. Ili, možda, učitelji i nastavnici žive bajku?
Kako bilo, hvala malim vilenjacima što zbog njih svi u prosvjeti mogu uživati u svoja tri mjeseca godišnjeg, sigurni da će, kada se drugog devetog konačno vrate u školu, sve biti u savršenom redu i spremno za početak nove školske godine.

izvor: nastavnici.org

Share

Dodatne informacije