Dr. sc. Darko Hren: Sa studentima sam prijatelj

Share

Moralno se rasuđivanje može razvijati u mlađoj odrasloj dobi, ali samo u funkciji specifičnih obrazovnih intervencija. Sadašnji sustav obrazovanja samo djelomice potiče taj razvoj.

Tijekom studija medicine taj razvoj teče do ulaska u kliniku, kad se zaustavlja i čak počinje nazadovanje. Potrebno je posvetiti veću pozornost poticanju moralnog razvoja u svim studenskim skupinama razvijanjem specifičnih obrazovnih intervencija.

Zaključak je to doktorske disertacije dr. sc. Darka Hrena pod nazivom “Utjecaj visokoškolskog obrazovanja na razvoj moralnog rasuđivanja osoba mlađe životne dobi”, koju je prije pet godina obranio na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Darko Hren imao je samo 35 godina kad je postao doktor psihologije, a njegov je doktorat odjeknuo šire od fakultetskih zidina. Tema je bila dovoljno zanimljiva da zainteresira i širu javnost, a i njezin je autor iznimno zanimljiva i atipična pojava u redovima sveučilišnih profesora. No, njegova je biografija, osim doktoratom, bogata i brojnim drugim znanstvenim radovima objavljenim u međunarodno priznatim časopisima.

Sretna je okolnost za Split, a osobito za studente mladog splitskog Filozofskog fakulteta, da je te 2008. dr. sc. Hren svoj rodni Zagreb zamijenio Splitom. Danas je jedan od najomiljenijih profesora na tom fakultetu, gdje predaje četiri kolegija: komunikacijske vještine, edukacijsku psihologiju, socijalnu psihologiju te uvod u znanstvenu pismenost. Kaže da mu je preseljenje u Split bila jedna od najboljih životnih odluka.

– Bio sam znanstveni novak na zagrebačkom Medicinskom fakultetu u trenutku kad mi se pružila mogućnost da dođem raditi u Split. Kako mi je supruga Timea, po zanimanju fonetičarka i lingvistica, nekako u to vrijeme prestala raditi u zagrebačkom SUVAG-u, odlučili smo se preseliti. Zajedno s nama došli su i pas i maca, Lusi i Maci. Dali smo si probni rok od godine dana, no već nakon 15 dana života u Splitu shvatili smo da je to to – govori nam dr. sc. Hren, koji je oduševljen radom sa studentima i uživa u poučavanju.

– Imam jasan i otvoren odnos sa studentima, ali i jednako jasne zadatke. Iako smo u ravnopravnom odnosu kao osobe, uloge nam nisu ravnopravne... Najponosniji sam na činjenicu da je mnogim studentima, baš zbog takvog prijateljskog odnosa sa mnom, neugodno doći na ispit nespremnima i dobiti lošu ocjenu kod mene. Naravno, tu i tamo nađe se i student kojeg nije briga, ali to je manjina – ističe dr. sc. Hren.

Osim što mu je važna znanost, i to primijenjena, te rad na Sveučilištu, i glazba ima vrlo važnu ulogu u životu dr. Hrena.

– Imam odličnog učitelja glazbe, Darka Grapponea, sviramo svake srijede u jednom kafiću na bubnjevima đembama i drugim udaraljkama, a znamo zasvirati i na ulici. U suradnji s Tonijem Maglicom, voditeljem Doma za nezbrinutu djecu u Kaštelima, planiram organizirati i glazbene radionice za tu djecu – kaže dr. Hren, a mi smo sasvim sigurni da će upravo takve radionice biti dragocjene štićenicima Doma.

izvor: slobodnadalmacija.hr / Diana Barbarić

Share

Dodatne informacije