Kristina Ribarić - pokrenula Udrugu i dobila nagradu

Share

psihoportal kristina ribaric

Petogodišnja KOCKAsta priča. 

 

 Za početak,  molim da se ukratko predstavite posjetiteljima PSIHOportala.

Iako se čini kao jednostavno pitanje, nije na njega jednostavno odgovoriti. Obzirom na sve stvari kojima se bavim, predstavljanje bi bilo na više razina i u konačnici ne bi bilo zanimljivo svim čitateljima PSIHOportala zbog čega ću se predstaviti samo sa strane struke i onog zbog čega smo sada tu.

Većinu mojih poslova, hobija i interesa obilježilo je završavanje Poremećaja u ponašanju, smjera na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu kojeg sam završila i nakon kojeg sam odmah dobila posao kao stručni suradnik socijalni pedagog u OŠ Ivana Rabljanina na Rabu gdje i  sada radim. Ujedno sam i dugogodišnji vanjski suradnik u dječjem vrtiću gdje radim kao supervizor za djecu s teškoćama u razvoju, tj. osobe koje rade s njima. Radila sam i kao vanjski stručni suradnik srednje škole na preventivnim programima, te CZSS-a na različitim mjerama, i brojnim projektima različitih udruga. Trenutno završavam edukaciju iz kibernetike i sistemske terapije,  a kojoj se planiram više posvetiti.

 Pokrenuli ste rad Udruge molim da ukratko pojasnite posjetiteljima PSIHOportala o čemu se radi?

psihoporta_kristina ribaricUdruga za djecu i mlade Kocka je nevladina, neprofitna, volonterska organizacija koju sam zajedno sa još dvije cure sa Raba osnovala 2008.godine sa ciljem stvaranja kvalitetnije ponude aktivnosti za organizaciju slobodnog vremena djece i mladih (i onih koji se tako osjećaju). Želja nam je bila pokušati unijeti promjenu na otok koji se minimalno bavio potrebama mladih, a ujedno ukazivao na mnoge rizike i probleme. Kroz različite projekte, aktivnosti, sadržaje s jedne strane pokušali smo dati mogućnost mladim ljudima da se bave poslovima i hobijima kojima se na otoku nisu imali prilike baviti, te da dodatno uvježbavaju stečene vještine i prenošenje znanja, a s druge strane, unutar tih sadržaja otkrivati interese, talente i jake strane uključenih, te ih poticati u većem bavljenju istima.

Kako je došlo do ideje i realizacije o Udruzi?

Za vrijeme fakulteta u Zagrebu bila sam aktivna u više udruga koje su mi ukazale na to koliko je stvari moguće mijenjati preko civilnog društva, u vremenima kad oni koji se određenim stvarima trebaju baviti (brigom o djeci i mladima) isto često prepuštaju slučaju i ulici. Kao stručna suradnica u školi imala sam dobar uvid u «stanje» na otoku i (ne)postojanje sadržaja kojima bi djeca na otoku mogla imati bolje uvjete odrastanja. Činilo mi se kako se ništa nije promijenilo još od mog doba kad sam otokom šetala kao srednjoškolka, ili još i ranije, a postala sam svjesnija stvari koje su mi se činile kao potreban, tada nepostojeći, sadržaj na otoku. Zajedno sa hvalevrijednom ekipom koja je bila spremna zasukati rukave, a koja i danas čini „kostur“ Kocke, krenuli smo s udrugom i projektima kojima smo mic po mic do danas, čini mi se, puno doprinijele kvaliteti života djece i mladih na Rabu.

Na koji način Udruga funkcionira i koje su aktivnosti?

psihoportal_kristina ribaricNakon što smo dobili gradski prostor na korištenje, te ga sami potpuno uredili, krenuli smo s nizom projekata koji ranije nisu postojali na otoku. Aktivnosti organiziramo sukladno potrebama mladih (koje dobivamo anketama), ili ponudi volontera koji se sami jave. Imamo cjelogodišnje radionice kao što su trenutno aktualne: Njemački jezik, Kreativne radionice, Korektivna gimnastika, Aerobic dance, Penjanje po umjetnoj stijeni, Esperanto, vikend radionice ovisno o tome koliko i kada volonteri mogu, a na kojima se bavimo capoeirom, žongliranjem, različitim likovnim tehnikama, aromaterapijom i slično. Organiziramo i suorganiziramo mnoge za otok važne događaje kao što su dječji karneval,plivački maraton OSI-a, triatlon, humaniratne akcije i različite ad hoc volonterske akcije kojima uljepšavao prostor u kojem živimo. Sudjelujemo na različitim događanjima na otoku, obilježavamo važnije dane u godini putem kojih pokušavamo progovarati o raznovrsnoj problematici, te smo sudionici i suorganizatori međunarodnih razmjena mladih na kojima naši polaznici neformalnim učenjima stječu nova znanja i vještine koje prenose dalje i koriste. Bogati smo velikim brojem volontera, pa se tako možemo pohvaliti da smo u 2013. godini imali oko 234 volontera. Važno je spomenuti i da su sve aktivnosti u organizaciji Kocke, od njenog osnutka, potpuno besplatne, a svi voditelji radionica stručne osobe koje svoje slobodno vrijeme i stečena znanja i vještine na ostale prenose isključivo volonterski.

Dobitnik ste nagrade, jeste li očekivali takvo priznanje?

Tako je. Ove godine su Primorsko-goranska županija i Volonterski centar udruge SMART po prvi puta nagrađivali Organizatora volontiranja za 2013. godinu, čime nam je primiti tu nagradu bila još veća čast. Lijepo je vidjeti priznanje za svoj rad i znati da to netko uistinu cijeni. Kada je plaća za svaki tvoj uloženi sat tvoje osobno zadovoljstvo i dječji osmijeh, priznanja ovakvog tipa velika su motivacija i vjetar u leđa. Osim ove nagrade naš volonter Vitomir Maričić dobio je nagradu za Volontera godine čime je postalo sada već 3. Kockin volonter nagrađen u ovih 6 godina postojanja Kocke. Iako nas je nagrada ugodno iznenadila, moram spomenuti da je volonterski doprinos Kocke prošle godine bio prepoznat i na državnoj razini, kada smo ušli u samo finale državne nagrade za volontiranje.

S kakvim problemima se susreće i na koji način ih rješavate?

Najveći problemi su, vjerojatno kao i svima, oni financijske prirode. Kako smo potpuno volonterska i neprofitna organizacija, financiranje nam se svodi na stalno pisanje projekata i traženje sponzora što u ovim ne tako krasnim vremenima i nije tako lako. Ali, neovisno o tome uspijevamo razvijati nove ideje i poboljšavati nove. Sada radimo i na prvom vanjskom penjalištu na otoku kojim bismo ponudili potpuno novu aktivnost, a za koji nam je od iznimne važnosti prepoznavanje i podržavanje same lokalne zajednice kojoj će to dugoročno biti od velike korist.

Za one koji se žele uključiti u rad Udruge sto je potrebno napraviti?                                   

psihoportal kristina ribaricDobra volja, želja za prenošenjem znanja i/ili vještina i nešto slobodnog vremena su jedini potrebni resursi. A kada to imate javite nam se na mail, FB, telefon i dogovaramo što i s čime krećemo. Unutar Kocke postoji organiziran način rada sa volonterima, kao i osigurane supervizije, pomoć i podrška, tako da nitko nije sam i prepušten sebi, osim ako on to želi biti..

Za kraj što biste poručili posjetiteljima PSIHOportala?

Uz malo dobre volje i ideja možemo promijeniti puno toga što nam se inače čini teško promjenjivim i sa čime smo možda nedovoljno zadovoljni. Ako želite vidjeti kako, pokušajte ili dođite na Rab u Kocku da vam pokažemo kako mi to radimo.

PSIHOportal / Zoran Šimić, urednik

Share

Dodatne informacije