Predstavljemo - Centar za reproduktivno mentalno zdravlje

Share

psihoportal centar za reprodutkivno mentalno zdravljePSIHOportal predstavlja - Centar za reproduktivno mentalno zdravlje. Za PSIHOportal pripremila psihologinja Lana Žigić.

Reproduktivno mentalno zdravlje je gotovo nepoznat termin u Hrvatskoj, ali istraživan i od velikog značaja u svijetu. Odnosi se na biopsihosocijalno zdravlje, razvoj i dobrobit tijekom svih razdoblja reproduktivne dobi žena, kao i njihove djece i partnera. Osnovni cilj je prevencija, identificiranje, razumijevanje te tretman različitih emocionalnih i psiholoških izazova kao i porodničkih i ginekoloških pitanja, od područja neplodnosti, preko trudnoće do menopauze. Kada govorimo o emocionalnim i psihološkim teškoćama onda mislimo na osjećaj nesigurnosti i izgubljenosti, zabrinutost, tugu, teškoće u partnerskim odnosima, teškoće roditeljstva, ali i psihološke teškoće uzrokovane ginekološkim problemima (menopauza, amenoreja i sl.). Ako problem sagledamo iz perspektive opstetričkih i ginekoloških teškoća, onda se mogu javiti kronična bol zdjelice, gubitak trudnoće, perinatalni gubitak, neplodnost i slično, a svaki od navedenih problema sa sobom nosi brojne psihološke promjene. Uz veliki trud i motivaciju realizirala se dugogodišnja želja o osnivanju Centra za reproduktivno mentalno zdravlje, kako bismo pomogle ženama i njihovim partnerima u prevladavanju psiholoških teškoća. Neki od naših ciljeva su poboljšanje zdravstvenih aspekata života žena u svim razdobljima reproduktivne dobi, provedba psihološke pripreme za porod i promicanje odgovornog roditeljstva, savjetovanje žena o psihološkim aspektima ginekoloških teškoća te provođenje istraživanja o potrebama žena, trudnica, budućih i mladih roditelja teprevencija opstetričkih komplikacija te većih psiholoških teškoća tijekom trudnoće i nakon poroda.

Provedena su brojna istraživanja na temu poslijeporođajne depresije, straha od poroda, post-traumatskog stresnog poremećaja nakon poroda te o komplikacijama u trudnoći i nakon poroda. Rezultati navedenih istraživanja su objavljeni u znanstvenim časopisima te prezentirani na domaćim i međunarodnim skupovima kako bi pokazali koliko je ovo područje značajno i za Hrvatsku. Rezultati istraživanja na hrvatskoj populaciji žena su prilično šokirajući. Čak 20-35% žena tijekom trudnoće i nakon poroda iskazuju anksiozne simptome, 11% trudnica ima izraženi strah od poroda, 10% rodilja ima poslijeporođajnu depresiju, a 2% ima simptome PTSP-a nakon poroda. S obzirom da je u Hrvatskoj broj godišnjih porođaja oko 40 000, to bi značilo da 12 000 – 15 000 žena ima neke psihološke teškoće u peripartalnom period svake godine. Isto tako, strah od poroda se javlja već u ranijoj dobi te je prisutan kod oko 25% studentica, što je pokazatelj da se puno ranije treba krenuti s edukacijom žena.

Isto tako, voljele bismo napomenuti kako mogućnost psihološke podrške u Hrvatskoj imaju one žene koje imaju određena psihopatološka odstupanja, ali isključivo na psihijatrijskim odjelima. S obzirom da taj  uzorak čini manje od 1% perinatalne populacije, može se zaključiti da ostatak žena i njihovih partnera nema mogućnost specifične psihološke podrške i mjesto gdje od stručnih osoba mogu potražiti pomoć, razgovarati o svojim problemima ili jednostavno razgovarati o emocionalnim promjenama koje im se javljaju.

U skladu s time osmišljeni su ciklusi radionica za trudnice, roditelje i parove u postupku medicinski pomogute oplodnje, kao i individualna savjetovanja. Ciklus radionica traje mjesec dana i za cilj ima osnažiti osobe, naučiti ih vještinama rješavanja problema i suočavanja s izazovima s kojima se trenutno susreću. Nakon završenih radionica postoji mogućnost kontinuirane grupe podrške uz medijaciju psihologa. Isto tako, postoji mogućnost inidividualnog i partnerskog savjetovanja gdje se mogu javiti sve osobe koje osjećaju da trebaju razgovor i podršku. Radionice i savjetovanje vode psiholozi, po principima bihevioralno-kognitivne terapije, no u timu imamo i brojne druge stručnjake koji se bave ovim područjem. Veliku pažnju stavljamo i na edukaciju stručnjaka koji rade s navedenom populacijom pa su u planu seminari za liječnike, medicinske sestre, primalje, patronažne sestre, psihologe i druge stručnjake.

Trenutno se okuplja grupa za prvi ciklus radionica za trudnice, a detaljnije informacije o temama radionica, cijeni i terminu možete pronaći na web stranici www.centarzareproduktivnomentalnozdravlje.hr

PSIHOportal /  Lana Žigić, mag. psych., suosnivačica Centra za reproduktivno mentalno zdravlje, još od studentskih dana ima interes za područje reproduktivnog mentalnog zdravlja pa je u skladu s time diplomirala na temu straha od poroda. U edukaciji je za bihevioralno-kognitivne terapije.

 

 

Share

Dodatne informacije