Mlaði ljudi zbog stresa i naèina života bolesniji od roditelja

Share

 Stereotipi o tome da bolest i starost idu ruku pod ruku padaju u vodu nakon što su objavljena istraživanja amerièkih znanstvenika koja su pokazala kako se sve više bolesti od kojih su obolijevali stariji pacijenti bilježi kod onih mlaðe dobi. Bolesti koje su se javljale u 60-im i 70-im godinama posljednjih desetak godina pogaðaju mlaðe ljude, a mnoge od njih rezultiraju smræu ili ozbiljnim invaliditetom.

Dobar dio "mlaðih" bolesnika zapravo se skriva u statistici i ranoj dijagnostici. Ranijih su godina tek u zrelijoj dobi, kada bi se pojavili prvi simptomi, istraživali njihovi uzroci pa su dijagnoze za mnoge bolesti postavljene znatno kasnije. U novije vrijeme znatno se više pažnje posveæuje preventivnim pregledima – od onih sistematskih pa do ciljanih profesionalnih ili moderne dijagnostike koja, osim što vrlo egzaktno utvrðuje èinjenièno stanje, predviða i moguæi razvoj nekih bolesti. Meðu bolestima koje ne poznaju dobne granice je i npr. karcinom prostate – najèešæi je dijagnosticirani karcinom muškaraca u zapadnim zemljama svijeta, a po uèestalosti drugi uzrok smrtnosti. Vjerojatnost pojave do 40 godine života je niska, no u pedesetima oboli svaki deseti muškarac. Pušenje, poveæani unos masnoæa, stres... tek su podloga za pojavu karcinoma koji može imati i genetsku predispoziciju, a to se vidi iz genetskog testa procjene razvoja karcinoma prostate.

– Nakon uzimanja uzorka krvi u okviru mjesec dana rezultati testiranja su gotovi, a testiranje se preporuèuje muškarcima starijima od 50 godina, onima s pozitivnom anamnezom pojave karcinoma prostate u obitelji, lošim prehrambenim i životnim navikama te ako su izloženi kemikalijama – objašnjava Marin Bosotina iz Poliklinike Analiza u Splitu.

Tko ne zna, ne boluje?!

Spolne bolesti koje mnoge mlade žene zanemaruju dovode do ozbiljnih, pa i zloæudnih bolesti u èetrdesetima. Klamidija, kao "nevidljiva" bolest pojavljuje se kod 85% mladih žena, a odgovorna je za èitav niz bolesti i infekcija pa je zovu i “tihim ubojicom”.

U Europi je lani registrirano više od 10 milijuna zaraženih klamidijom, od èega je 120 tisuæa postalo neplodno upravo zbog ove spolno prenosive bolesti. Mlade žene sve ranije pate i od srèanih tegoba zbog promjene životnog stila, stresa, pritiska braènih i majèinskih obveza te hormonalne neuravnoteženosti.

Melanom; zaboravite “prženje” – Melanom je takoðer tihi ubojica, a koža pamti svaku izloženost suncu pa i onu u djeèjoj dobi. Svako dugotrajno izlaganje suncu korak je bliže melanomu koji se sve više bilježi i kod žena u 20-tim godinama života.

Osteoporoza; izbacite gazirana piæa – Uredski posao koji podrazumijeva puno sjedenja i ogranièava vrijeme za vježbu uzima danak u zdravlju kostiju, posebno meðu ženama. Izbjegavajte gazirana piæa koje "gutaju" kalcij.

Moždani udar; riješite se cigareta – Ostavite se pušenja, pa i povremenog, kontrolirajte tlak, kilograme i kolesterol, meso zamijenite ribom i hodajte pola sata dnevno. Time æete bitno smanjiti vjerojatnost od moždanog udara.

Alzheimer; križaljku u ruke ... – Èetrdesete su sve èešæe godine u kojima se dijagnosticira ova bolest. Vježbajte mozak èitanjem, uèenjem, križaljkama, ali i održavajte tijelo u dobroj fizièkoj kondiciji.

Rak dojke; kontrolirajte se – Teorija o nastanku raka dojke je bezbroj; od stresa do hormona. No, ako je obiteljska anamneza pozitivna, potrebno je na kontrole krenuti ranije i pripaziti na opæe stanje organizma.

Impotencija i pad libida – 40-te su vrijeme kada se javljaju prvi problemi u seksualnom funkcioniranju i muškaraca i žena.

Dijabetes; alarm je u ''šlaufu'" – Sve je u glavi, ali i u tanjuru – reæi æe oboljeli od dijabetesa, bolesti koja se sve èešæe javlja i kod male djece. Pripazite na težinu – pogotovo na masno tkivo oko struka – i izbacite nitrate i hranu od koje šeæer "divlja".

izvor: vecernji.hr / Tanja Božiæ

Share

Dodatne informacije