Smartphone kao pomoæ za uspavljivanje?

Share

 Psiholog Richard Wiseman planira poboljšati kvalitetu ljudskih snova uz korištenje pametnih telefona. Profesor Wiseman oèekuje da æe tisuæe ljudi prisustvovati u eksperimentu manipuliranja ljudskih snova. Ako želite možete se prikljuèiti istraživanju.

Subjekti æe na svoje smartphonove "skinuti" posebnu aplikaciju koja æe njihove mobitele pretvoriti u pravu pravcatu tvornicu snova.

Postavljen na krevet, mobitel može detektirati kad se "spavaè" ne pomièe, što sugerira poèetak sna.U tom trenutku mobitel poèinje svirati pažljivo odabrane zvukove prirode, dizajnirane za izazivanje ugodnih scena poput hodanja u šumi ili ležanja na plaži.

Ideja je utjecati na snove, potièuæi "spavaèe" da sanjaju situacije i iskustva potaknute zvukovima koje slušaju.

Na kraju sna, aplikacija se oglašava laganim alarmom kako bi probudila "spavaèa", koji zatim zabilježava sadržaj sna u bazu podataka "dream catcher".

- Miran san i ugodni snovi poveæavaju ljudsku produktivnost, te su kljuèni za njihovo psihološko i fizièko stanje. Unatoè tome, jako malo se zna o naèinima utjecanja na snove. Cilj ovog eksperimenta je doæi do novih spoznaja na tom polju - kaže profesor Richard Wiseman sa Sveuèilišta Hertfordshire, znanstvenik poznat po istraživanju paranormalnog.

Studija æe biti predstavljena na Meðunarodnom znanstvenom festivalu u Edinburghu, a oèekuje se da æe u njoj sudjelovati oko 10 tisuæa ispitanika. Sudionike æe se poticati da svoje snove dijele preko Facebooka i Twittera.

U anketi provedenoj uoèi eksperimenta, otkriveno je da 21% ispitanika ima problema sa spavanjem, a njih 15% pati od neugodnih snova.

Prof. Wiseman tvrdi da depresivne osobe sanjaju daleko èešæe od drugih, a veæina tih snova su negativni.

- Možda bi unaprijeðivanje njihovih snova moglo pomoæi i njima - zakljuèio je Wiseman.

"Dream:ON" aplikaciju možete besplatno skinuti na iTunes, ili preko internetske stranice znanstvenog projekta http://dreamonapp.com.

Share

Dodatne informacije