Tjelovježba produljuje život i najstarijima

Share

 I kod ostarjelih u 80-ima malo tjelesne aktivnosti daje odliène rezultate - produljujuæi životni vijek barem za par godina, pokazalo je novo izraelsko istraživanje. Period od 3 godine preživjeli su 3 puta èešæe aktivni 85-godišnjaci nego oni neaktivni. Znanstvenici su pod neaktivne smatrali one koji su prakticirali manje od 4 sata lagane tjelovježbe tjedno.

Sasvim je dakle jasno da i najstarije treba poticati na fizièku aktivnost. Zaista, èini se da za to nikad nije kasno," napisali su znanstvenici u sklopu svoje studije objavljene u Archives of Internal Medicine.

Od tjelovježbe su profitirali i 85-godišnjaci koji su prije studije uglavnom bili pasivni. Tijekom 3 godine postotak preživjelih u ovoj grupi udvostruèio se prema onima koji su i dalje bili neaktivni.

A ostarjeli nisu trebali postati olimpijski sportaši da bi živjeli duže; 4 sata hodanja koje bi nakupili i nizom 15 minutnih šetnjica u tjedan dana bilo je sasvim dovoljno.

"Èak i 4 sata tjedno bilo je korisno kao i nešto žustrija i duža aktivnost," rekao je autor studije dr. Jeremy Jacobs, specijalist gerijatrije na Hadassah Hebrew University Medical Center u Jeruzalemu.

Uz sve to aktivni su bili i manje depresivni i manje usamljeni te imali veæu sposobnost obavljanja dnevnih zadataka. Sliène rezultate imali su i ljudi u 60-ima i 70-ima.

Studija je ukljuèila 1.861 stanovnika Jeruzalema koji su alem residents who were 70 years old in 1990. Participants filled out questionnaires about their health and activity levels through 2008.

Dr. James Webster, profesor gerijatrijske medicine na Northwestern University's Feinberg School of Medicine u Chicagu kaže da ovo istraživanje ne smije u potpunosti iskljuèiti moguænost da su aktivniji starci ukljuèeni u studiju veæ na samom poèetku zdraviji od ostalih koji nisu mogli vježbati, pa su zato i živjeli duže. Ipak prof. Webster smatra da tjelovježba produljuje život ostarjelim osobama.

izvor: net.hr / T.T.

Share

Dodatne informacije