Nizozemska jedrilièarka na dva mjeseca oduzeta roditeljima

Share

 Troje sudaca u Utrechtu donijelo je odluku da roditelji Laure Dekker, koji su je podržali u njezinim planovima da oplovi svijet jedreæi sama na 8-metarskom brodu, sljedeæa dva mjeseca ne mogu donositi odluke o njoj. Djeèji psiholog procijenit æe njezinu sposobnost da sama oplovi svijet.

Dicka Dekkera veæ su odbili kada je zatražio da se Lauri dopusti dvogodišnji izostanak iz škole, tj. prekid školovanja koji bi joj omoguæio da sruši rekord 17-godišnjeg Amerikanca i postane najmlaða osoba koja je ikad oplovila svijet jedreæi sama (putovanje od pedesetak tisuæa kilometara).

Laurina namjera izazvala je podijeljena mišljenja - neki smatraju da djeci takve stvari ne treba dopustiti, a drugi podsjeæaju da je Laura roðena na brodu, da jedri od šeste godine i da je veæ od jedanaeste sposobna jedriti sama, te da su i ona i njezini roditelji iskusni moreplovci, sposobni procijeniti rizike, i da vrlo dobro znaju u što se djevojèica upušta.

Buduæi da Laura ima trojno državljanstvo (pored nizozemskog i njemaèko te novozelandsko po roðenju, buduæi da je jahta njezinih roditelja bila u vodama oko Novog Zelanda kad se ona rodila), postojala je moguænost da Dekkerovi napuste Nizozemsku i tako omoguæe svojoj kæeri rušenje rekorda, ali sada bi tim potezom izravno prekršili zakon.

Share

Dodatne informacije