Djevojèica (14) se do sada pokušala ubiti èak 16 puta

Share
Tinejdžerica se pokušala ubiti tabletama, skokom sa zgrade, rezanjem vena, utapanjem. Majka kaže da lijeènici za njenu kæer nemaju vremena.

Ostavila sam je samu na dva sata. Kad sam se vratila, bila je polumrtva. Pokraj nje ležale su prazne boèice antidepresiva. Popila ih je 20. Srce joj je jedva kucalo. U bolnici su je spasili u zadnji èas, prièa majka djevojèice (14) iz istoène Slavonije. Nekoliko puta tinejdžerica je bila na rubu, ali ju je majka, braniteljica koja boluje od PTSP-a, vraæala iz mrtvih. - Još kao dijete bila je hiperaktivna. Rodila se prije termina i imala je sepsu. Jedva su je spasili. Jako je bila vezana uz moju majku i svake noæi je spavala s njom. Jedne noæi, kad je imala šest godina, baka je umrla pokraj nje. Nakon toga poèeli su napadaji, u kojima ona postaje druga osoba, ne kontrolira svoje ponašanje - opisuje ta samohrana majka poèetke višegodišnje traume. - Napada i mene, fizièki i verbalno, a ima i èetvorogodišnju sestru koja to gleda - kazuje nesretna majka.


Njezina kæi nekoliko je puta ležala u bolnici, posljednji put prije mjesec dana u Zagrebu na djeèjoj psihijatriji. No lijeènici joj prepišu tablete i puste je kuæi.

- Daju joj tablete koje za nuspojavu imaju suicidalne misli, a ionako je suicidalna. Nekoliko se puta rezala žiletima, htjela skoèiti sa zgrade, skoèiti u jezero, a ne zna plivati. Noktima je kidala kožu. Bježi od kuæe i iz škole - prièa majka.

- Spavam s kljuèem ispod jastuka, skrivam bankovne kartice i sve èime bi se mogla ozlijediti. Nju treba držati na oku cijeli dan, a niti jedna je bolnica ne želi zadržati kako bi je izlijeèili - dodaje. Bila je na pregledima u Vinkovcima, Osijeku i Zagrebu. Psihijatri kažu kako je sve to posljedica puberteta ili problema u obitelji.

- Živimo od socijalne pomoæi. Da nije bolesna, bilo bi podnošljivo - kaže majka gledajuæi kæer posve izgubljenu u životu kojim živi.

  MILINOVIÆ: PROVJERIT ÆU JE LI BILO PROPUSTA 

O sluèaju smo obavijestili ministra zdravstva Darka Milinoviæa, koji se složio da djevojèicu treba adekvatno lijeèiti. Zatražio je da mu se obitelj javi i pošalje svu dokumentaciju kako bi provjerio jesu li struènjaci uèinili propuste. Majka je to odmah uèinila.

PSIHIJATAR NIJE IMAO VREMENA ZA RAZGOVOR 

 Kad se pokušala ubiti tabletama, Hitna ju je vozila u vinkovaèku bolnicu, pa u Osijek, pa na psihijatriju za odrasle i na djeèju psihijatriju, no puštena je kuæi veæ iduæi dan. Rekli su joj da nazove psihijatra kad ima krize. Kad je nazvala, doktor nije imao vremena za razgovor.

-          Kažu kako je jedini naèin da se izlijeèi boravak na djeèjoj psihijatriju u Zagrebu. A ja nemam novca za to - dodaje majka.

 

Izvor: Danijela Nikola http://www.24sata.hr/

Share

Dodatne informacije