Droga koja briše sjećanja - oprez!

Share

Nakon samo nekoliko minuta žrtva kojoj se scopolamine stavi u piće spremna je odati sve svoje bankovne račune, pomoći opljačkati vlastiti stan, silovati ili donirati organ te ubiti a da nije svjesna što čini.

 

Na društvenim mrežama u Hrvatskoj počelo se učestalo raspravljati o opasnoj drogi “Đavolji dah” koja se na američkom ilegalnom tržištu narkotika pojavila prije nekoliko godina. No mnogi ne znaju da potječe iz Kolumbije, orginalnog naziv scopolamine, ali ga kolokvijalno zovu “đavolji dah” jer se koristi udisanjem ili otopljena u piću. U manjim dozama ima halucinogena svojstva, ali iskustva onih koji su je uzeli više puta zastrašujuća su – razara mozak i osobu pretvara u zombija ili “roba” te ona postaje nesposobna izražavati vlastitu volju i podložna je svim vrstama manipulacije.

– Đavolji dah je psihički i fizički opasna droga, razgovarao sam s mladim ljudima koji su je koristili i uništili sebi život te sam osobno otišao u Kolumbiju i snimio dokumentarac o novom zlu među narkomanima. Zastrašujuće je ono što sam vidio – izjavio je Ryan Duffy, autor dokumentarnog filma “Đavolji dah”. Ta je droga, tvrde liječnici, najopasnija od svih na tržištu, briše ljudima sjećanja, a može ih i usmrtiti. Nakon samo nekoliko minuta žrtva kojoj se scopolamine stavi u piće spremna je odati sve svoje bankovne račune, pomoći opljačkati vlastiti stan, silovati ili donirati organ te ubiti a da nije svjesna što čini. Droga se proizvodi od drveća borrachero koje raste u Južnoj Americi, a đavolji dah najdostupniji je na ulicama Kolumbije. Demencia Black, diler u Bogoti, tvrdi da je korištenje te droge zastrašujuće jednostavno.

– Dovoljno je đavolji dah raspršiti u lice slučajnog prolaznika i on u nekoliko minuta postaje poput djeteta, možete ga povesti kamo god želite, neće se suprotstavljati. Droga nema mirisa ni okusa i stoga se može neprimijećeno ubaciti u piće djevojkama po kafićima i one potom postaju potpuno druge osobe, ne znaju svoj identitet i spremne su slijediti naredbe. Jedan je gram đavoljeg daha poput grama kokaina, ali puno jeftiniji i razornijeg djelovanja pa narkomani kažu da je gori od antraksa.

U visokim je dozama smrtonosan”. Žrtve se nakon “trežnjenja” ne sjećaju što se dogodilo pa je jedna osoba tako živa zakopana u grob. Đavolji je dah navodno testirala CIA tijekom hladnog rata i koristila ga za ispitivanja kao “serum istine”. Scopolamine se koristi i u medicinske svrhe u liječenju postoperativnih mučnina i povraćanja, morske bolesti te kao dodatak anesteticima u kirurgije.

Lijek je odobren za korištenje astronautima kad imaju mučnine. Otkriveno je i da smanjuje simptome depresije. Još jednom se potvrđuje da svaki lijek može biti i otrov, a dileri droge su u đavoljem dahu pronašli unosnu zaradu pa američka DEA, policijsko-obavještajna agencija za suzbijanje droga, ima pune ruke posla.

Dr. Slavko Sakoman kaže da u Hrvatskoj “đavolji dah” nije zabilježen i da mu je alternativa bunika koja također sadrži scopolamin. Kod nas se svake godine registrira nekoliko osoba koje su se drogirale bunikom.

izvor: vecernji.hr

Share

Dodatne informacije