Zadranin predsjedniku Sabora: Vraćam vam Državnu nagradu za znanost!

Share

Dr. sc. Nikola Vuletić, docent romanske lingvistike na Sveučilištu u Zadru, uputio je otvoreno pismo predsjedniku Sabora Josipu Leki u kojemu ga upozorava na štetnost Pravilnika o uvjetima izbora u znanstvena zvanja za budućnost hrvatske humanističke i društvene znanosti, te ga je zamolio da primi natrag Državnu nagradu za znanost koju mu je svečano uručio njegov prethodnik.

Literatura trećeg reda’

- Institucija kojoj ste na čelu dodijelila mi je Državnu nagradu za znanost za 2008. godinu za knjigu koju sam objavio kao znanstveni novak, još prije stjecanja akademskog stupnja doktora znanosti. Naslov knjige, držim, nije važan. Nije važan stoga što je novim Pravilnikom o uvjetima izbora u znanstvena zvanja ta nagrađena knjiga, zajedno s nebrojenim knjigama i znanstvenim radovima hrvatskih znanstvenika iz područja humanističkih znanosti, svrstana u kategoriju literature trećeg reda - istaknuo je među ostalim u pismu dr. Vuletić. - Republika Hrvatska trebala bi poticati i osobito vrednovati znanstvenu produkciju na nacionalnom jeziku, ne želi li se i u intelektualnom smislu prometnuti u koloniju. Znano mi je da je u vezi s ovim 26. veljače ove godine pred Vama pisanim putem prosvjedovao i rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš. Usprkos tomu, Pravilnik je objavljen u službenom glasilu Republike Hrvatske te je danas stupio na snagu.

Uzmite natrag

Kako ne mislim da mogu postići više i bolje od rektora Sveučilišta u Zagrebu, preostaje mi, gospodine predsjedniče Sabora, da prosvjedujem kao građanin. Učinit ću to tako što ću Vas zamoliti da primite natrag Državnu nagradu za znanost koju mi je svečano uručio Vaš prethodnik, za prezrenu knjigu, na prezrenom jeziku, iz područja jedne prezrene znanosti. S obzirom na to da je moja država odlučila više cijeniti znanstvenu literaturu na stranim jezicima nego na hrvatskom jeziku, i strane izdavače više od vlastitih sveučilišta, osjećam da njezinu nagradu ne zaslužujem - zaključio je dr. Vuletić.

izvor: SLOBODNADALMACIJA.HR / MIŠEL KALAJŽIĆ

Share

Dodatne informacije